Kamp mot människohandel i Europa

Människohandeln fortsätter att växa. FN uppskattar att över 30 miljoner nu lever i slavliknande förhållande runt om i världen. Det är mer än någonsin tidigare. I Europa flyttas 100 000-tals människor varje år över landsgränserna för att exploateras och utnyttjas, de flesta inom sexindustrin eller som billig arbetskraft. EFKs fokus i Europa är framför allt på dem som hamnat i sexindustrin. I Österrike är prostitution laglig. Tusentals kvinnor och män utnyttjas på Wiens bordeller och gator. Officiella rapporter uppger att ca 20 % av alla människohandelsoffer i Europa passerar eller hamnar på Cypern. Frankrike har nyligen förbjudit sexköp, men på städernas gator pågår ändå sexhandeln för fullt.

Vad har vi uppnått i projektet?

EFK stödjer tre insatser i Europa: i Wien, Österrike, på Cypern och ett arbete i Marseille, Frankrike. Vår samarbetspartner i Österrike får ekonomiskt stöd för sitt uppsökande arbete som nu pågår i tre av Österrikes större städer. På Cypern startades arbetet av EFKs medarbetare och omfattar nu två drop in-center, ett halvvägsboende och en second hand-affär. Även i Marseille har EFKs medarbetare hjälpt till att starta upp en uppsökande verksamhet bland stadens prostituerade. Arbetena bygger på att skapa förtroendefulla relationer och kräver tid och tålamod. Varje fri och återupprättad person är en seger!

Vad vill vi göra mer?

Guds församling har en roll att spela i både uppsökande arbete och för att bidra till befrielse och upprättelse av människor som blivit utsatta. EFK vill därför fortsätta att starta upp och hjälpa till att utveckla befintliga center i kampen mot människohandel i Europa. Under kommande året kommer EFK att påbörja ett närmare samarbete med en samarbetsorganisation i Aten, Grekland. I Grekland är prostitution laglig och det finns flera hundra bordeller runt om i centrala Aten. Ca 90 % av de som tvingas arbeta där är offer för människohandel. Ett av målen är att utveckla det sömnadsföretag där flera av kvinnorna har fått nytt arbete.

Sofia tvingades till prostitution

Sofia kom till Cypern för att jobba. Så snart hon kom dit förstod hon att inget var som hon blivit lovad. Hon blev tvingad att prostituera sig. När hon inte orkade längre lyckades hon kontakta polisen och fick hjälp att flytta till vår samarbetspartners halvvägsboende. Efter ett par veckor började hon titta på Jesus-filmen och i sin ensamhet gav hon sitt liv till Jesus. Sedan dess har hennes liv varit en fantastisk resa mot upprättelse! Hon sökte sig till församlingen på platsen där hon fick stöd och nya vänner. Idag har Sofia ett bra jobb och egen bostad. "Mitt liv är helt nytt tack vare Jesus!", säger hon.

Projektet rekommenderas för Ge för livet kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig vidare!

Josefin Fållsten
Programledare, Internationella programmet


josefin.fallsten@efk.se

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 43542
Insamlingsbehov: 254 000 kr

Insamlat: 99 440 kr Kvar att samla in: 154 560 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.