Kamp mot människohandel i Europa

Människohandeln ökar i våldsam takt och anses inom en snar framtid vara den mest lukrativa illegala handeln i världen. EFK arbetar med flera insatser mot människohandel i Europa. Ett av dessa projekt finns i Wien, Österrike och ett annat i Limassol på Cypern.

100 000-tals människor säljs varje år mellan olika länder i världen, antingen som billig arbetskraft eller för att utnyttjas inom sexindustrin. Ofta är det människor som redan är sårbara på grund av fattigdom eller arbetslöshet som faller offer.

Österrike

I Wien finns det tusentals kvinnor och män som arbetar som prostituerade i hoppet om en bättre framtid. De tjänar sina pengar på gatan eller på en av de mer än 400 bordeller som finns där. De flesta kommer från Östeuropa eller Nigeria, men det finns många också från andra delar av världen. Vår samarbetspartner, en ekumenisk kristen organisation i Wien, som startade 2007, besöker dessa kvinnor och män på deras ”arbetsplatser” och erbjuder dem individuell hjälp, råd och stöd.

Samarbetsorganisationen erbjuder nya möjligheter för framtiden och stödjer dem som befinner sig i kris och de som letar efter andra alternativ än ett liv i prostitution. Prostitution är lagligt i Österrike.

EFK har samarbetat och stöttat organisationns arbete under flera år.

Cypern

På Cypern däremot är prostitution olaglig. Trots det finns det hundratals klubbar och barer där kvinnor hamnar för att utnyttjas inom sexindustrin. Wellspring Association startade 2010 i Limassol för att söka upp och hjälpa de kvinnor som råkat illa ut. Till att börja med bestod arbetet framför allt av att man gick ut och mötte dem som arbetade på gatan.

2012 öppnade Wellspring ett drop-in-center i Limassol dit utsatta kvinnor kan komma för att få stöd och praktisk hjälp. Här finns det också möjlighet att lära sig engelska eller grekiska och man har en liten mamma-barn-grupp som träffas varje vecka.

Även om det mesta av prostitutionen i Limassol nu har flyttat in från gatan till hemliga lägenheter fortsätter Wellsprings medlemmar att gå ut för att möta kvinnor som hamnat i prostitution på gatan eller i barer. De gör även hembesök hos de kvinnor de mött.

2014 öppnade Wellspring ett så kallat "halvvägs-boende" för kvinnor, samt en second hand-affär som hjälper till med finansieringen av arbetet. Affären fungerar också som en arbetsträningsplats för de kvinnor som behöver stöd för att komma igång med sitt nya liv.

EFKs medarbetare har nära relationer med andra som också arbetar mot människohandel och finns med i "European Freedom Network", ett nätverk av kristna organisationer som arbetar för att förhindra och hjälpa dem som fallit offer för människohandel.

Projektet rekommenderas för Ge för livet kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig vidare!

Josefin Fållsten
Programledare, Internationella programmet

072-229 62 46

josefin.fallsten@efk.se

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 43542
Insamlingsbehov: 248 000 kr

Insamlat: 115 620 kr Kvar att samla in: 132 380 kr