SAT-7 TURK gör evangeliet känt genom tv

Kyrkan i Turkiet är liten och missuppfattningarna om vad det är att vara kristen är stora. Även om landet är sekulärt så är pressen stor på minoritetsgrupper som avviker. Bristerna i pressfrihet är stora och att som kristna få ha möjligheten att uttrycka sig i media och själva få skapa en bild av vad det innebär att vara kristen är en fantastisk möjlighet. Vi i EFK har varit med från början i uppstarten av kanalen SAT-7 TÜRK och nu sänder man 24/7 på den statligt kontrollerade satelliten Turksat. Genom sändningarna når man många miljoner turkisktalande både i Turkiet och i andra länder. Syftet är att låta de goda nyheterna få nå ett folk som är ett av de mest onådda i världen.

SAT-7 TÜRK sänder lokalt producerad kristen tv för den turkiskspråkiga världen. SAT-7 TÜRK sänder program för barn, unga och vuxna, liksom utbildningsprogram som förklarar den kristna tron och stödjer de lokala kristna. Redan från början satsade man på att ta fram en egen turkisk kristen identitet. Att vara kristen skulle inte förknippas med något utländskt och främmande. Därför har utvecklingen gått långsammare än om man hade satsat på mer utländska program.

Vad har vi uppnått i projektet?

Ända sedan slutet på 90-talet har vi EFK tillsammans med flera partners arbetat med att starta upp ett kristet medieprojekt i Turkiet. Efter flera års hårt arbete blev det så småningom en tv-kanal som idag heter SAT-7 TÜRK. Kanalen tillhör numera den större SAT-7-familjen med flera kanaler som sänder på turkiska, farsi och arabiska. EFK har varit med och byggt upp kanalen och fortsätter med ett aktivt stöd som partner nu när det lokala ägarskapet blir allt större. Sedan två år tillbaka sänder man 24/7 på den statligt kontrollerade satelliten Turksat. Tittarsiffrorna och produktionen växer samtidigt som den kristna minoriteten i landet känner sig delaktig i ett större kristet sammanhang.

Vad vill vi göra mer?

Grunden är nu lagd och ett bra produktionsteam har formats. Vi vill marknadsföra kanalen mer och komma upp som en av de 10 mest populära kanalerna i Turkiet. Vi vill producera fler dramaprogram, vilket blivit mycket populärt i Turkiet. För att öka intresset bland ungdomar kommer vi att skapa fler korta program för sociala medier. Människors livssituation står alltid i fokus och vi kommer att fortsätta skapa program som lyfter människors dagliga liv i samhället. Vi önskar utöka satsningen till kvinnor, som fortfarande ofta lever under diskriminering. För att lyfta ekumeniken vill vi sända fler program från olika samfund.

Vittnesbörd från tittare

”Jag hittade er kanal av en tillfällighet. Programmet ni visade handlade om en trofast och kärleksfull Gud. Jag har levt mitt liv utan en far och konstant varit i konflikt med min mor. Jag gifte mig vid 18-års ålder, för att fly hemifrån. Jag ångrar detta eftersom min man slår mig, och vi älskar inte varandra. Jag är kristen man kan inte berätta detta för min man eller någon annan. Jag tittade på ert program idag, Guds trofasthet och kärlek har hjälpt mig mycket i min situation. Jag är så tacksam för programmen på SAT-7 TÜRK.”  

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Mats Frändå
Arbetar med projektledning, teknikutveckling och implementering på SAT-7, som producerar och sänder TV i Mellanöstern.


matsfraendaa@sat7.org

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 43333
Insamlingsbehov: 242 000 kr

Insamlat: 40 500 kr Kvar att samla in: 201 500 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.