Kvinnor får möjlighet till självförsörjning

Många kvinnor i Paraguay hålls tillbaka i sin egen personlig utveckling, där det gäller utbildning, självförsörjning och att utvecklas som männsika. Detta i sin tur påverkar familjens utveckling och barnens utvecklingsmöjligheter. De flesta familjer i San Isidro saknar regelbunden inkomst och är beroende av det man kan får ihop dag för dag.

En av insatserna i det här projektet är korta kurser i praktiska kunskaper som bakning, frisöryrket och handarbete. Det hålls också kurser i privatekonomi, hushållning och att starta eget. Kvinnorna får hjälp med planering av budget, hur man kan spara och att göra korta verksamhetsplan men även med värderingar och att få bättre självförtroende.

Vad har vi uppnått i projektet?

Målet med projektet är att utöka kvinnors utvecklingsmöjligheter på ett integrerat sätt: kropp, själ och ande, genom att ge nya kunskaper, praktiska verktyg och att bygga nätverk av positiva relationer mellan kvinnor. Man vill bryta isolering, öka förtroende mellan kvinnorna och stödja de kulturella möjligheterna till försörjning. Målet är också att kvinnorna själva ska ta ansvaret för sin egen utveckling.

Vad vill vi göra mer?

Vi vill stödja de kunskaper och förmågor som kvinnorna redan har: Hur kan de använda sig av det för att utveckla sig själva, barnen och familjen? Kurserna ger kunskap och färdigheter, Bibliska principer ger kraft och grund och gymnastik leder till bättre hälsa. Alla dessa delar bygger relationer. Samtidigt uppmuntras deltagarna att ge vidare det de själva har fått.

Röster från två kvinnor som deltagit i projektet:

”Bakkursen var den första kursen i mitt liv som jag har avslutat - och jag var den som var läraren! Jag kände att jag hade något att ge. Jag blev accepterad som person och som lärare bara för att jag kunde lära ut någonting som jag själv har lärt mig.”

”När vi är klara med lektionen går jag hem och samlar mina barn och min sambo och delar med mig av det jag lärt mig. Vi pratade aldrig så här förut men det känns viktig nu. Ska vi utvecklas, ska vi göra det tillsammans, det har jag lärt mig.”

Projektet rekommenderas även för Ge för livet-kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Judith Korsgren
Arbetar med församlingsplantering i södra Paraguay i samarbete med den lokala partern CIBB. Arbetar även med sociala insatser i samband med församlingsplanteringen.


judith.korsgren@efk.se

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 49336
Insamlingsbehov: 115 000 kr

Insamlat: 85 391 kr Kvar att samla in: 29 609 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.