Anneli: Nästa tåg kan gå till en ljusare framtid

På järnvägsstationerna i Indien lever tusentals barn under mycket svåra förhållanden. EFK stödjer organisationen ASSIs arbete bland dessa barn och med barn i slumområden intill järnvägen. EFKs utsända Anneli Nilsson berättar här om sitt besök i arbetet.

"Precis invid järnvägen öppnar sig en helt ny värld där människor bor på liten yta helt utanför samhällets skyddsnät. De små stenhusen och säckväven ger inte mycket utrymme för alla vardagliga sysslor jag ser. Här är liv och rörelse med rälsen som en naturlig gångväg och mötesplats. Tåget rusar förbi men mitt i oväsendet hör jag barn som repeterar frukter på engelska. Jag tittar in i det lilla rummet och möts av glada miner. Jag har kommit till en skola mitt i slummen i Dehli där barnen trängs på den lilla golvytan och har skolundervisning. En lyxvara i detta område där läskunnigheten är låg och barnen behövs som arbetskraft.

Poonam fick studera – undervisar nu andra

I dörren står Poonam som är barnens lärare. Hon står rakryggad och möter stolt min blick. När hon var 12 år började hon själv på utbildningscentret som EFKs partnerorganisation ASSI bedriver. Där fick hon sin första skolundervisning och har sedan dess fått stöd att fortsätta studera i statlig skola. Samtidigt som hon kämpar på med sina egna studier undervisar hon barnen som nu går på centret. Glädjen går inte att ta fel på när barnen repeterar och ivrigt räcker upp handen för att visa vad de kan. Poonam ler och när nästa tåg dundrar förbi tycker jag mig se att det går till en ljusare framtid."

Verksamheten som Anneli berättar om är en del av Barnhjälpen och kan också stödjas via Ge för livetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vi i EFK arbetar långsiktigt tillsammans med ASSI för att förändra barnens livsvillkor kring norra Indiens järnvägar.

Denna berättelse publicerades i Utblick, ett nyhetsbrev från EFKs internationella mission. Med Utblick får du en gång i månaden berättelser, nyheter och glimtar från vårt gemensamma arbete runtom i världen. Skriv upp dig som prenumerant!öppnas i nytt fönster