Johannes brinner för miljö och rättvisa

Nyligen lanserades Sveriges första nationella kristna miljöorganisation: God Jord - kristna för miljö och rättvisa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Grundaren Johannes Widlund är engagerad i EFK-församlingen Korskyrkan i Uppsala och studerar miljökommunikation på Sveriges Lantbruksuniversitet. Vi pratade med honom om vad som drev honom till att ta detta initiativ.

Vad är God Jord?
En organisation och en rörelse som vill hjälpa svensk kristenhet att leva hållbara liv som visar att vi älskar vår globala nästa.

Varför startade ni organisationen?
Det finns redan många kristna biståndsorganisationer - och det är hur bra som helst - men ingen samlad kristen miljörörelse. Det behövs, helt enkelt. Sättet vi lever på idag är ohållbart, svenska kristna behöver leva annorlunda. Där vill vi hjälpa till.

Hur då?
Först och främst genom att samla alla som redan håller med om det här och skapa en stark organisation som visar att det finns uppslutning kring detta inom kyrka. Vi vill också att God Jord ska vara en resurs. Vi kommer erbjuda olika former av material, poddavsnitt och blogginlägg. Vi kommer också åka ut till församlingar och tala, möte kyrkliga ledare osv. Vi vill finnas till som ett bollplank.

Lever vi inte hållbart i Sverige redan?
Sverige målas ofta upp som ett föregångsland, och det är vi på många sätt, men egentligen är vi bara längst av de sju dvärgarna. Världsnaturfonden gjorde en studie som visar att om alla skulle leva som svenskar skulle det krävas fyra jordklot. Med andra ord: vår livsstil förutsätter att andra lever sämre än oss. Det tror jag inte att kristna vill ställa upp på.

Så varför lever inte alla kristna så redan?
För att det är svårt. Vi anpassar oss till världen och dess mall för vad ett gott liv är. För första gången i historien lever vi i en genuint global värld. Vi kanske inte riktigt förstår att vi verkligen påverkar alla världsdelar varje vecka ganska konkret. Det behövs information och ett nytt sätt att tänka kring de här frågorna.

Möts du ofta av idén att miljöfrågor inte är viktiga för att Jesus kommer tillbaka snart eller för att evangelisation måste ha högre prioritet? 
Det är ganska vanligt, men det finns ett större intresse och engagemang för de här frågorna i kyrkorna. Naturligtvis är miljöfrågor viktiga för kristna, precis på samma sätt som vi är kallade att hjälpa människor som svälter är vi kallade att hjälpa folk med att andas luft som inte dödar dem. Vi är kallade till att helt enkelt värna jorden på samma sätt som Gud gör. Jesus sa inte “Lev hur ni vill och se till att prata om mig ibland”, han sa “Följ mig” och “Ske din vilja, på jorden såsom i himlen.”

EFKs Sverigestrategi säger att vi vill “utveckla en enkel och generös livsstil som innebär ett brott med osunda konsumtionsmönster.” Vad betyder det enligt dig?
Många forskare säger att det som krävs för livsstilsförändring är att vi hjälper varandra. Det är för svårt att göra det själv. Att bryta med osunda konsumtionsmönster handlar i grund och botten om att mina nöjen och min livsstil ska inte vara på någon annans bekostnad. Tyvärr innebär det ganska radikala förändringar. Jag ser det som en befrielsefrörelse. Vi kvävs av de konsumtionsmönster vi har hamnat i, men tillsammans kan vi hjälpas åt att sluta leva på andras bekostnad.

Hur ser det ut?
Viss konsumtion är förstås nödvändig. Men vi lägger alltför mycket vikt vid vad vi köper och äger. Många delar av kristenheten skulle gynnas av att vi brydde oss mindre om konsumtion, prylar och häftiga upplevelser. Vi behöver mer och mer hitta vår glädje och motivation i Jesu närhet. Se Guds goda i hans skapelse och förundras av honom.

Hur har din personliga relation till Gud utvecklats av ditt engagemang?
En insikt jag har fått är att jag förstått att Jesus räcker. Jag känner mig verkligen befriad från all den här längtan efter att se och ha de fräcka grejerna. Jag känner mig förnöjsam. Jag har fått ett större hjärta för de mest utsatta och en större familjekänsla med människor på andra sidan jorden. Jag förstår att vi på riktigt rör vid varandra och påverkar varandra i en globaliserad värld. Jag vill leva på ett sätt så att jag kan ta en bonde i Bangladesh* i handen och säga: “Jag försöker leva så att jag kan älska även dig.”

*EFK arbetar med bönder i Bangladesh och hur de ska kunna överleva översvämningar till följd av klimatpåverkan.