Sofia: Tron behöver angå hela våra liv

Foto: Fredrik Lindé

Att växa vidare i tron är att låta Jesus angå våra liv. Kanske är det något av det viktigaste vi kan göra i våra liv. Men det är inte alltid enkelt eftersom Jesus är annorlunda det mesta som vi är vana vid, menar Sofia Johnsson som är ungdomspastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping.

– Många av ungdomarna som jag möter i kyrkan vill följa Jesus. De både älskar att sjunga lovsång och att be. Men utmaningen är att lära dem se hur tron relaterar till hela livet.
– Den utbredda porrkonsumtionen är en sådan utmaning. Det är ett område där tron borde forma våra liv som kristna. Många kristna ungdomar tittar på porr, och då menar jag inte att man generellt tittar på bikinibilder; istället är våldsporr den överlägset vanligaste formen av porr.

Att spegla sig i Jesus

Som kristna behöver vi spegla oss i Bibeln och låta Jesus vara den som ger oss riktning.
– Vår uppgift är inte att skuldbelägga, utan att hjälpa ungdomar att bredda sina perspektiv och lära dem se att dåliga beteenden inte bara orsakar skam, utan också påverkar andra negativt. Att exempelvis lära dem se att barn blir utnyttjade bara för att jag vill ha nya märkeskläder, eller att människor blir förnedrade och utnyttjade som ett resultat av porrindustrin.

Samtidigt måste vi lära oss se det positiva i vår kamp.
– Om du kämpar med något så är det inte ett uttryck för att Jesus är långt borta, tvärtom visar det din vilja att kämpa för att följa Jesus.

Sofia som under Torpkonferensenöppnas i nytt fönster undervisade om detta under temat ”vidare i Guds kraft” håller själv på att dra vidare. Hon flyttar vidare in i sin nya lägenhet tillsammans med sin make Anton, och menar att kampen för att komma vidare i sin efterföljelse fortsätter hela livet.
– Att vi fått en större lägenhet innebär nya utmaningar för oss. Kanske har vi fått den för att låta någon bo hos oss.

Mer om Sofia:

Händer just nu: Upptäckte precis ett snyggt retro-golv under den tidigare heltäckningsmattan i den nya lägenheten.

Bästa med ungdomar: Att se dem växa närmare Jesus!

Under Torpkonferensen undervisade Sofia tonåringarna om att följa Jesus och om att vi behöver Guds kraft för att göra det.

Artikeln är hämtad från tidningen Direkt som du kan prenumerera på gratis!