I hjärtat av Amazonas föds en datapedagog

Marcio är en 18-årig man med tydliga drömmar – drömmar som är möjliga tack vare det projekt som Barnhjälpen stödjer i hjärtat av Amazonas.

Han och hans familj är ”riberinhos”, en folkgrupp som lever av och på floderna i Amazonas. De bor i hus på pålar i floderna och är helt beroende av fiske för sin överlevnad. När Marcio var fem år gammal flyttade han och hans familj till byn Itacoatiara, i Amazonas. Då fanns där bara en motorväg och några hus, inte ens en mataffär eller liknande. Efter tre år i byn började föräldrarna gå till den lokala församlingen, Ebenézerkyrkan, och det var då som Marcio kom i kontakt med det projekt som Barnhjälpen stödjer. Församlingens pastor, Antonio, gav nämligen lektioner i engelska och datakunskap och Marcio blev genast intresserad.

– När jag var tolv år började jag själv delta i kurserna och jag kunde dessutom hjälpa till på lektionerna som resurs för de yngre barnen, berättar Marcio.

Två år senare fick han ett stipendium för att gå en tre månader lång formell utbildning i datavetenskap och efter det blev han erkänd som lärare i informatik i projektet.

– Jag älskar att vara lärare, att själv få lära mig och samtidigt överföra mina kunskaper till andra. Nu drömmer jag om att gå en kandidatexamen i informatik på universitetet. Men jag är fortfarande lärare i informatik på projektet och tänker fortsätta med det så länge jag kan.

Marcio kom till projektet som åttaåring och har tack vare projektet fått förverkliga en dröm och möjligheten att fortsätta drömma.

Anna-Maria Jonsson, medarbetare Latinamerika