Skolhemmet gav Dam en chans till utbildning

För minoritetsgruppen Lahu ger elevhemmet i Phrao en möjlighet för barnen
att studera eftersom bergsbyarna ligger otillgängligt och saknar skolor.

Efter två timmars bilfärd genom det vackert gröna landskapet når vi den lilla byn Phrao i norra Thailand, där vi först kör förbi skolan och därefter anländer till skolhemmet där barnen vanligtvis bor. Barnen kommer från avlägsna bergsbyar och skolhemmet har inte bara gett möjlighet till utbildning utan också framtid och försörjning. Just nu är skolhemmet tomt så när som på personalen och ett
par av barnen som av olika anledningar inte kan resa hem.

Pandemin håller fortfarande skolor och skolhem stängda i landet och det är bara de som har ekonomiska möjligheter som kan följa sina årskurser hemifrån. Andra får vänta med sin skola tills pandemin är över och så är det tyvärr för barnen här. För att lindra situationen håller personalen kontakt med barnen och föräldrarna.

Jag är här för att träffa Dam, en ung och gänglig kille vars liv förändrats på den här platsen. Han börjar berätta med försiktiga ord. Familjen tillhör en av landets minoritetsgrupper och då pappan saknar medborgarskap har han inga rättigheter även om han är född här. Familjen kämpade såväl ekonomiskt som med missbruksproblem men när Dam var tio år fick familjen kontakt med Barnhjälpens samarbetsorganisation TLF och han fick möjlighet att komma till skolhemmet och fullfölja grundskolan.
Lite generat säger Dam att han tidigt bestämde sig för att ta vara på möjligheten och det visade sig att han inte bara var flitig utan också hade lätt för att lära. I dag, sju år senare, går han andra året på gymnasiet och drömmer om att läsa till bilmekaniker. Han vill öppna en bilverkstad i framtiden.

Vi avslutar samtalet. Dam ska resa hemåt och jag tillbaka till Chiang Mai. De vita byggnaderna är enkla men samtidigt så vackra och fulla av berättelser. Här får barn likt Dam en möjlighet att både drömma och se drömmarna gå i uppfyllelse.

Linnea Åberg, medarbetare Asien