Barn och ungdomar får en fristad mitt i den farliga miljön i Vila Georgina, Campinas

Campinas är en miljonstad i delstaten São Paulo och en av de tio rikaste i Brasilien. Trots detta är den också full av kåkstäder. En av dessa kåkstäder är Vila Georgina, där fattigdom, utanförskap och misär är hög. Området saknar grundläggande infrastruktur som asfalt, avlopp och säkerhet. Våldstatistiken är hög och droghandeln öppen.

Många barn här har varken tillgång till skolgång med bra kvalitet eller någonstans att vara på eftermiddagarna när föräldrarna jobbar. Att vistas på gatan blir ofta det enda alternativet eftersom skolan bara är halvdagar. Men livet på gatan är hårt och väldigt farligt, där övergrepp och drogmissbruk är vardag.
Det projekt som Barnhjälpen stöder i Vila Georgina erbjuder barn från 6 till 14 år en trygg plats att vara på när föräldrarna arbetar eller är borta från hemmet. Här får de möjlighet att utvecklas genom kurser i olika instrument, idrott, pyssel, teater och liknande aktiviteter. Två mål mat serveras på projektet och för många barn är det den enda mat de får den dagen. Denna plats är livsviktig och livsavgörande för dessa barn.
Målet är att hjälpa barn att förverkliga sina drömmar och ge dem en tro på sig själva.

Projektet grundades 2002, kallas ABESE och drivs tillsammans med en lokal församling. Under åren som gått är det många barn som fått hjälp, kärlek, omsorg och trygghet. De har fått ett hopp och en tro på en framtid - deras liv har blivit förvandlade!

Carla

Carla är 8 år och har fem syskon, två av de är drogmissbrukare och involverade i droghandel. Carlas föräldrar är välkända inom drogvärlden och har suttit flera år i fängelse. Just nu bor Carla och hennes fem syskon med sin mormor, som också är drogberoende och alkoholiserad. Mormodern låter de två äldsta systrarna i familjen ta hand om Carla och hennes syskon.

Carlas grannar kom till projektet och bad att Carla och hennes syskon skulle få komma till projektet eftersom de spenderade hela dagarna på gatan och riskerade att involveras i droghandel. Skolorna hölls stängda på grund av pandemin så barnen hade ingenstans att ta vägen. När Carla kom till projektet hade hon lätt för att prata och kommunicera men var väldigt behövande och hade svårt att relatera till andra.

Carla är numera det barn som kommer först till projektet varje morgon. Hon uppskattar aktiviteterna men det bästa för henne är att få tillhöra en plats där hon känner sig välkommen, som skyddar och uppmuntrar och där hon får kärlek och uppmärksamhet. Carla får nu möjlighet att utvecklas och lära sig saker och hennes familj får hjälp med bland annat matpaket från projektet.

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.