Fotbollsskolan som förändrar liv i Cascavel, Brasilien

Foto: Md Mahdi

Brasilien är ett land med stora sociala kontraster och skillnaderna mellan rik och fattig är bland de största i världen. I nästan varje stad finns slum- eller slumliknande områden där de allra fattigaste och mest utsatta bor. Staden Cascavel, som ligger i delstaten Paraná i södra Brasilien, är inget undantag. Här stödjer Barnhjälpen en fotbollsskola för barn i stadens fattigaste delar. Projektet kallas ABREVI och tar emot 70 barn.

Förutom att fotboll är landets populäraste sport så är tillgång till sportaktiviteter en rättighet som är garanterad i landets grundlag. Detta efterlevs dock inte på många platser. Men fotbollsskolan ger inte bara barnen och ungdomarna en möjlighet att utöva sport. På skolan får barnen lära sig livsnödvändiga kunskaper, såsom respekt för medmänniskor och hur man behandlar varandra. Detta är grundläggande för ett liv i samhället, för att genomgå en utbildning och sedan få ett arbete.

En viktig faktor i hur barnen mår och utvecklas är förstås hemmiljön och därför arbetar projektet också mycket med att stödja hela familjen, inte minst föräldrarna. Förutom fotbollsträningen får barnen och deras föräldrar hjälp i form av olika utbildningstillfällen med relevanta teman.

Isabella

Isabella är 11 år och bor med sin gammelfaster och hennes man. De adopterade henne när hon bara var åtta månader. Isabella bodde då tillsammans med sin mamma som var drogmissbrukare. Hennes gammelfaster berättar att hon blev rädd när hon såg Isabella i en pappkartong på golvet, mitt bland droger och alkohol i rummet där hon bodde med sin mamma. Isabellas biologiska pappa dog i en skottlossning. Isabella vet var hennes biologiska mamma bor men ser henne bara ibland, när hon går till sin mormors hus. ”Men det är ok”, säger Isabella. ”Hon är fortfarande drogberoende”.

Isabella går i sjätte klass och har två syskon. På ABREVI deltar hon i fotbollsträning sedan två månader tillbaka. Isabella är mycket aktiv, spontan och glad. "Jag älskar att spela fotboll" – säger den leende flickan.

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.