Läger ger fattiga barn lärdomar för livet

Unocolla är en by som finns i Anderna i Peru. Byn ligger utanför Juliaca på 4000 m höjd. Här bor 700 familjer och platsen kännetecknas av resursbrist och fattigdom. Inga hushåll har rinnande vatten och 1 på 100 har elektricitet. Det finns inga avlopp och sopor bränns upp oavsett vad det är. 80 % av befolkningen lever på jordbruk och har väldigt lite att röra sig med. Barnen i området går i skolan men den är så dålig att nästan hälften av dem inte kan förstå det de läser. Många av barnen är också undernärda och behöver komplettera sin kost.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Projektet har försenats på grund av pandemin men i mars 2021 har man satt i gång aktiviteterna med 14 barn som får hjälp med läxläsning och även ett mål mat. Utsattheten är mycket stor och man har inga resurser i reserv. Maten som barnen får i projektet kan vara den enda måltid man får på hela dagen. Ett annat mål i insatsen är att arbeta med föräldragrupper och stärka relationen mellan föräldrar och barn. På så vis blir det enklare att hjälpa barnen med de behov som de har. Projektet vill också ge barnen en plats där de kan leka och få vara barn. Man skulle vilja nå många fler men de lokala restriktioner som råder gör det svårt att öka skalan i insatsen. Förutom de 700 familjerna som bor i byn inkluderar insatsen även andra barn från närliggande byar.

Vad vill vi göra mer?

Projektet vill kunna nå fler barn, och kommer att göra det så fort pandemins restriktioner lättar. Man vill också ge barnen en ordentlig plats att leka på i form av en enkel lekpark. För många barn finns inga leksaker eller ställen där man kan få vara barn.

Eftersom pandemin sätter så många gränser lär projektet utvecklas de kommande månaderna.

På projektet får José värdefullt stöd

José finns i insatsen och har en mild autism. Eftersom ingen visste hur man ska hantera detta så var han väldigt isolerad och visade aggressivitet mot andra. Han är väldigt intelligent och har inte stora problem med att hänga med i skolan. Hans stora problem var att möta andra och få utvecklas tillsammans med jämnåriga. Projektet har gett José den möjligheten, att utveckla sin sociala sida och kunna samverka med andra. Genom lek och gemensam samvaro har han blivit en annan kille. Hans föräldrar och lärare känner inte igen honom och är väldigt tacksamma till insatsen.

Insamlingsnummer 49431 · Ge för livet 69431 · Barnhjälpen 59431

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.