Yrkesträning och mikrokrediter, Think & Do

På många håll i Mellanöstern är fattigdomen och en känsla av hopplöshet utbredd. Detta skapar i sin tur en grogrund för extremism och andra stora problem som regionen står inför. På Egyptens landsbygd lever upp emot 40 % av befolkningen under fattigdomsgränsen. Vår partner Think&Do har lång erfarenhet av att tillsammans med lokala församlingar arbeta med att utrusta människor så att de kan lyfta sig ur extrem fattigdom. Genom träning i tio yrken och möjligheter till mikrolån har tusentals människor fått möjlighet att försörja sig själva och sina familjer.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

 Vi i EFK var med och startade Think&Do 1996. Sedan dess har över 40 000 personer fått yrkesträning och närmare 8 000 små företag har startats genom mikrolån. Yrkesträning ges i yrken som sömnad, hårfrisör, rörmokeri, snickeri, service av parabolantenner m.m. Träningarna är enkla och anpassade till personer med låg eller ingen tidigare skolgång. Think&Do följer upp alla som genomför yrkesträningen och 60-70 % får jobb och en inkomst efter genomförd yrkesträning. Mikrolånen är i storleksordningen 2-3000 kr och möjliggör inköp av symaskin, verktyg, får för uppfödning m.m. men också en möjlighet för små företagare att utveckla sin verksamhet på olika sätt. Lånen betalas tillbaka under ett års tid och på så sätt skapas långsiktighet.

Vad vill vi göra mer?

Egypten har drabbats hårt av sviktande ekonomi de senaste åren och fattigdomen ökar i takt med att priser på livsmedel stiger kraftigt utan att lönerna följer med. Projektet hjälper långsiktigt utan att skapa beroende. Även i många andra delar i Mellanöstern finns behov av den här typen av fattigdomsbekämpning.

Aida och Hannahs framgångar blir ett vittnesbörd till andra kvinnor i byn

Aida har gått i skola med Think&Do. Genom mikrolån kunde hon köpa en symaskin. Denna är nu avbetalad och hon har kunnat ta en till mikrokredit som möjliggjort att hon även kunnat starta en liten kiosk. Verksamheten bedrivs i hemmet, både sömnaden och försäljningen. Kurserna hon gått på skolan innehåller både matematik och läs- och skrivkunnighet. Detta har gjort det möjligt för henne att kunna räkna och ta betalt. Utöver detta så växer hon med ansvar i och med lånet. Aida har som många andra kvinnor i dessa fattiga byar hoppat av skolan för att jobba eller vara hemma med barnen. Hennes framgång blir ett vittnesbörd till andra kvinnor i byn.

Även Hannah har fått mikrolån till en symaskin. Hon har snart betalat av maskinen och skapat försörjningsmöjligheter. Hon syr måttbeställda plagg till dem i byn som beställer av henne. De blir ännu billigare än färdiggjorda plagg som ofta importeras. I denna familj har även den äldsta dottern att gå utbildning via vår partner. Hon har inriktat sig på hårfrisering med fokus på styling.

Projektet rekommenderas för Ge för livet-kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 43433 · Ge för livet 63433

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.

Ge för livet

Åstadalsvägen 2A, 702 21 Örebro
Box 1624, 701 16 Örebro
019 - 16 76 00
info@efk.se

Swish: 900 55 88
Bankgiro: 900-55 88

EFK
Barnhjälpen
Ge för livet
StepOut
Torpkonferensen