Bengt Johansson på kvällsmöte på Torpkonferensen.

Bengt Johansson sjöng både på kvällsmöte och senare konsert samma lördagkväll på Torpkonferensen 2024 Foto: Marcus Wallin.

Verksamhetsåret 2024

EFKs verksamhet 2024

Evangeliska Frikyrkan (EFK) är en församlings- och missionsrörelse med en gemensam vision: "Växande församlingar förmedlar hela evangeliet till hela människan över hela världen".

Tacksamhet för 2024

Det finns mycket att vara tacksam för när vi ser på det som skett under året. På många områden ser vi hur vi får ta hela evangeliet till hela människan i hela världen.

Glädjebud i en orolig tid

Under några år har vi hämtat inspiration från Jesu programförklaring i Lukas 4: Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet.

2024 lyfte vi på ett särskilt sätt fram att vi får ta emot ett glädjebud från Gud och att vi är sända till att ge det vidare.

Vandra med Jesus i jättarnas tid

I vår tid är det många utmaningar – jättar – som reser sig upp och skapar oro. Vi har identifierat fem sådana jättar: världsläget, klimatkrisen, den psykiska ohälsan, gängvåldet och ensamheten. I alla dessa områden vill vi se Guds ingripanden och vara med i bön och arbete för att förändra.

Att gå tillsammans som rörelse

Kongressen 2024 skapade mycket engagemang med flera motioner och mycket samtal. Att som baptistisk rörelse både hålla överlåtelsen till varandra högt och att respektera varandras olika synpunkter är viktigt när vi står tillsammans i uppdraget. Kongressen tog bland annat beslut om ett nytt internationellt grunddokument och att bekräfta den befintliga äktenskapssynen. Vi tog också beslut om att starta processer för klimat, fred och värnplikt.

Framtid

Guds upprättande av världen är det stora hopp vi är förankrade i. Att vara en rörelse som förmedlar nåd och räddning i Jesus Kristus fortsätter att vara vårt tydliga uppdrag.

Erik Bryskhe Styrelseordförande EFK

Erik Bryskhe
Ordförande EFKs styreslse

Ingemar Forss
Missionsdirektor

Linalie Newman
Missionsdirektor

Foto: Marcus Wallin.

2024 i siffror

Var kom pengarna från 2021-2024?

  • Gåvor från privatpersoner
  • Församlingar
  • Övriga organisationer

Var kom pengarna från 2024?

  • 36 % Gåvor från privatpersoner
  • 54 % Församlingar
  • 10 % Övriga organisationer

Var kom pengarna från 2023?

  • 32 % Gåvor från privatpersoner
  • 56 % Församlingar
  • 12 % Övriga organisationer

Nyckeltal 2021-2024

Skriv tabellbeskrivning här


2024

2023

2022

2021

Resultat (tkr)


 



Insamlade medel

52 653

51 995

53 988

51 446

Verksamhetsresultat

-2 530

-4 497

530

5 356

Årets resultat efter förändring av
ändamålsbestämda medel

-1 526

-2 019

742

950

Ekonomisk ställning


 



Fritt eget kapital (tkr)

10 439

11 965

13 984

13 241

Soliditet, %

68

71

69

69

Kassalikviditet, %

110

128

146

168

För definitioner av nyckeltal, se Redovisnings- och värderingsprinciper.
Samfundets resultat och ställning i övrigt framgår av resultat- och balansräkning i årsredovisningen.

Sverige

Stråkta händer på Kaleo 2024.

Lovsång under Kaleo 2024. Foto: Albin Åkesson.

Stöd och utveckling för att bli en rörelse av missionella församlingar

Sverigeprogrammet arbetar med att ge stöd och träning för att grunda församlingar, träna ledare och stärka församlingarnas förmåga att tjäna i samhället. Programmet ger stöd till medarbetare samt rådgivning och service till församlingar i olika frågor.

Satsningar och nya initiativ

I en föränderlig tid behövs ett ledarskap som kan vara flexibelt och nyskapande men också stabilt och agera med förutsägbarhet. 2024 har för Sverigeprogrammet inneburit flera satsningar och nya initiativ samtidigt som det har varit viktigt att få konsolidera och befästa tidigare initiativ. Vi har tagit flera initiativ för att rusta församlingar och ledare inom områdena psykisk hälsa, missionell rörelse och unga vuxna. Samtidigt har vi fortsatt jobba starkt med stöd till anställda och församlingsledningar, något som är en tydlig del av Sverigeprogrammets grunduppdrag.

I Sverigeprogrammet jobbar vi ofta regionalt med nätverksträffar och ledarträningar då vi ser ett stort värde av att kunna möta flera församlingar samtidigt men än viktigare är ofta att församlingar och ledare får möta varandra regionalt. EFK är inget utan starka relationer mellan församlingar, pastorer och ledare. När vi möts regionalt i olika nätverksträffar tar vi alltid tid till att dela nuläget och be för varandra. Det är mycket viktiga stunder och göra att band mellan församlingar och ledare stärks.

Vi vill också jobba för att se resurser och stöd förlösas regionalt. En församling som står inför utmaningar och söker råd och stöd hos Sverigeprogrammet hjälper vi gärna men försöker också se vilka resurser som redan finns i regionen. Kan en resurssvag församling kopplas med en resursstark för att frigöra kraft och driv för mission och tjänst? Under 2025 kommer vi på Sverigeprogrammet fortsätta jobba för att stärka relationer inom rörelsen och träna för mission och tjänst.

Markus Sand
Ledare för Sverigeprogrammet

Årets tre viktigaste händelser

Premiär för EFKs ungdomsfestival Kaleo

Kaleo ägde rum under allhelgonahelgen i Alby och gjorde stora avtryck med en blandning av bibel, tillbedjan, kreativitet, aktiviteter och outreach.

Växande församlingar i Österbotten

Under hösten drogs Växande församlingar igång i Österbotten med nio deltagande församlingar från Finlands svenska baptistsamfund.

Fokus på psykisk hälsa

Under året arrangerades tre regionala dagar om psykisk hälsa och anställda ungdomsledare utbildades i att möta unga med psykisk ohälsa.

Nyckeltal som sammanfattar året

12

kortfilmer för psykisk hälsa togs fram.

2 800

häften med ”Upptäckande bibelsamtal” trycktes.

100

församlingsanställda med inriktning barn och/eller unga.

Tacka för:

  • Stort gensvar på Blomstra träningsdagar och häftet Upptäckande bibelsamtal
  • Det avtryck som festivalen Kaleo gjorde på deltagare och i Alby samt för de som kom till tro
  • Flera hundra ledare på regionala Jesus till barnen-konferenser
Lovsång på bibelstudium på Torp.

Lovsång på bibelstudium på Torp. Foto: Marcus Wallin.

Torpkonferensen 2024

En givande vecka

En höjdpunkt var de vardagsnära vittnesbörden i gudstjänsterna.

Temat

Temat för konferensen var ”Glädjebud”.

Program

Utöver 44 uppskattade seminarier och olika nätverksträffar fick Torp även besök av Frälsningsarméns uppsökande buss.

Foto: Simon Väderklint.

Utbildning

Flera nya utbildningar och kurser

EFK är en av huvudmännen i Liljeholmens folkhögskola, Hyllie Parks folkhögskola och Örebro folkhögskola. Folkhögskolorna bedriver allmänna kurser som ger deltagare behörighet till fortsatta studier samt även profilerade utbildningar där bland annat bibelskolor och lärjungainriktade kurser inkluderas. Utöver detta erbjuder även skolorna språkkurser och uppdragsutbildningar i samarbete med lokala myndigheter. Under 2024 startades två nya utbildningar. Dels bibelskolan – We Mission – genom Hyllie Park och dels kursen Ung Ledare som ges via Örebro Folkhögskola.

På grund av en utmanande ekonomisk situation har Liljeholmens folkhögskola tvingats till kraftiga nedskärningar under 2024. Ytterligare besparingar kommer att behöva ske framöver.

Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT), den teologiska högskola vi äger tillsammans med Pingst och Alliansmissionen, fortsätter att utvecklas. Skolan håller en hög kvalitet och är strategiskt viktig för formandet av framtidens pastorer och ledare i rörelsen. Under 2024 startades en ny variant av Pastors- och Ledarskapsprogrammet i Norr, vilket möjliggör studier till pastor mer distansoberoende.

EFK bedrivs även en omfattande utbildningsverksamhet som inte sker genom några av våra skolor. Det handlar till exempel om utbildningar för församlingsledare, ledarkonferenser, pionjärträning och missionskurser. Många av dessa utbildningar sker i samarbete med studieförbundet Bilda som vi också är en av huvudmännen för.

Ett ledningsforum för Utbildningsprogrammet träffas regelbundet för att samordna utbildningsfrågor. I ledningsforumet finns alla rektorerna samt representanter från EFKs ledning med. Genom detta forum har bland annat en gemensam hemsida för EFKs bibelskolor tagits fram.

Ingemar Forss
Missionsdirektor för Evangeliska Frikyrkan
& ledare för Utbildningsprogrammet

Akademi för ledarskap och teologi (ALT)

ALT tränar framtidens ledare och pastorer

Tre viktiga händelser:

Nytt program

ALT har startat ett nytt program för att utbilda pastorer och ledare i Norrland och Svensk-Finland. Lite mer decentraliserat, lite mer församlingsbaserat och mycket mer anpassat för den regionen.

Tre nya distanskurser

Vi har startat tre nya distanskurser för att möta bredare behov bland dem som är intresserade av teologi men inte kan eller vill gå ett helt program.

Bibelfestivalen

Under Bibelfestivalen samlade ALT 200 deltagare från olika bibelskolor i Örebro för att underlätta övergången till pastorsutbildning för fler av bibelskolornas deltagare.

Nyckeltal som sammanfattar året

Nästan 150

studenter studerade Pastors- och ledarprogrammet vid läsårsstart.

493

enskilda studenter har studerat på ALT under året.

Cirka 100

församlingar samverkar med ALT.

Tacka för:

  • Det goda samarbetet med alla församlingarna som bidrar till utbildningen
  • Det ökade antalet nya studenter som kommit till ALT under året
  • Den goda utvecklingen inom ALT som också lett till en ekonomi i balans

Närstående organisationer

Foto: Zandra Erikshed

Foto: Zandra Erikshed

Liljeholmens folkhögskola

Vi rustar för samhälle och församling

Våra utbildningar i diakoni, själavård och samtalskonst har rustat mer än 120 deltagare under året.

Folkbildning i omdaning

För att klara ekonomin har flera stora beslut fattats gällande personal och lokaler.

Bygger för framtiden

Vi vill fortsätta bidra till individers mognad och växt. Tillsammans med Ryttargårdskyrkan planerar vi nya lokaler 2028.

Gruppbild med personal på Götabro/Örebro Folkhögskola.

Personal på Götabro bibelskolor & Örebro folkhögskola.

Örebro folkhögskola och Götabro bibelskolor

Viktig verksamhet i Vivalla centrum

I Vivalla ges möjlighet att läsa in gymnasiebehörighet samt gå yrkesutbildning till fritidsledare.

Drygt 210 kursdeltagare gick bibelskola!

Tacksamhet för alla som gått på bibelskola på Götabro under året. De är med och förändrar världen!

”Ung ledare” en ny bibelskola på Götabro

De som studerat på bibelskola kan fortsätta studierna i kombination med anställning i församling.

Deltagare på Bibelskolan WeMission.

Hyllie Park Folkhögskola

WeMission

Hyllie Park Folkhögskola har i samarbete med TMU startat Bibelskola WeMission med social, diakonal och pionjär inriktning. 16 deltagare har under året varvat veckorna med studier och praktik.

Kollektivboende

Ett hus har köpts in och blivit kristet kollektivboende för elva studenter. Detta för att underlätta flytt till Malmö för studier på bibelskola och ALT.

Samlade ungdomar pratar om lokalen Hangaren under Festivalverkstad 2023

Med hjälp av EFK ungs bidragsspår anordnades ett skidläger som Ryttargårdskyrkan 2024.

EFK UNGs Bidragsspår ger stöd till barn och unga

Statistik

35 föreningar i elva län runtom i Sverige. Över 4100 medlemmar inom målgruppen 6–25 år.

1 miljon

Ca. 1 miljon kr förmedlade i direkta bidrag till föreningar och i stipendium.

Torp & Kaleo

Stödjer gemensamma satsningar för barn och unga på Torpkonferensen och ungdomsfestivalen Kaleo

Ge för livet Second hand

Butiker i Finspång, Huskvarna, Mariannelund, Norrköping, Åtvidaberg, Örebro City och Örebro Nasta.

Ge för livet second hands nya butik i Åtvidaberg.

Ge för livet second hands nya butik i Åtvidaberg.

Ny butik: Åtvidaberg

Vi tar under 2024 beslut om att starta en Ge för livet Second hand-butik i Åtvidaberg. Invigning 15/2 2025.

Kock anställd

Vi satsar på vårt Ge för livet Second hand-café i Norrköping med att anställa en kock. Här bjuds numera på surdegsbröd, soppor och goda bakverk.

Lokala medel

Under 2024 har vi förtydligat vilka som kan söka våra lokala medel, och det går dessutom att göra via vår hemsida.

Stiftelsen Sveriges kristna familjehem

Förändrade liv

Under året har vi sett upprättade liv genom våra stödfamiljer/familjehem som i vardagen ger av sin tid, omtanke och omsorg.

Stöd till familjer

Tät handledning för familjehem/stödfamiljer samt två familjehemsträffar med erfarenhetsutbyte, umgänge och utbildning.

Närmare EFK

SKFH & EFK arbetar närmare varandra med mål att hjälpa fler. EFK tog tydligare plats i styrelsen & SKFH flyttade till EFKs Sverigekontor i Örebro.

Internationellt

Elever med gula påsar innehållande skolstarts-kit utanför en skola i Centralafrikanska republiken.

Elever med skolstarts-kit utanför en skola i Centralafrikanska republiken.

EFK i världen

Vår gemensamma internationella mission bedrivs i ett 30-tal länder i regionerna Afrika, Asien, Europa, Mellanöstern och Nordafrika samt Latinamerika och Iberiska halvön.

Två händelser som påminner om vår vision

Hela evangeliet till hela människan över hela världen är den vision som vi som rörelse har antagit och utifrån våra förutsättningar försöker förverkliga. På många sätt är det utmanande i en värld som ständigt förändras och där förutsättningarna för mission och de frågeställningar som vårt arbete ska svara på ständigt förändras.

Två viktiga händelser under 2024 hjälper oss att göra det. Tillsammans antog vi på kongressen grunddokumentet för Evangeliska Frikyrkans Internationella arbete. Här har vi en gemensam utgångspunkt utifrån teologi och värderingar som hjälper oss att både värdera det vi gör och blicka framåt och forma vårt arbete i den tid som är nu. Vi är inbjudna i Guds mission för att upprätta världen och det är den inbjudan som vi svarar på som församling lokalt och som rörelse internationellt.

Utmaningarna är många i vår tid, det blev tydligt inte minst i den stora missionskongressen Lausanne IV i Seoul. Kongressen som samlade över 5 000 delegater från 200 länder. Här identifierade man 25 stora utmaningar eller områden som kyrkan behöver ta sig an för att kunna fullfölja missionsuppdraget. Inte minst frågan om närvaro i den digitala världen var ett viktigt tema.

Men det var inte bara utmaningarna som fick utrymme utan också berättelserna om hur evangeliet förändrar människors liv och hur Gud handlar i vår tid. I förtröstan på Guds fortsatta handlande tar vi oss an samtidens utmaningar. För oss som organisation innebär det att vi vill forma organisation och strategi som än tydligare speglar rörelsens uttryckta vilja i grunddokumentet och de utmaningar som vi ser i vår samtid.

Daniel Råsberg
Missionsideolog

EFK i Afrika

En skola exteriört med elever i Zambia

Praktikanter och elever vid MBAs skola Mpongwe, Zambia. Foto: Algot Svensson.

Regional konferens

I maj arrangerades en konferens i Arusha, Tanzania, i programmet för klimat och motståndskraft (resiliens) med deltagare från de olika partnerkyrkorna i Afrika. Konferensen innehöll bland annat gemensamt lärande, teologisk reflektion samt besök på African Court of Human rights i Arusha.

MBAs generalkonferens

I augusti höll EFKs partnerkyrka MBA i Zambia sin årliga generalkonferens. Man firade då att MBA varit ett självständigt samfund i 50 år. Missionsdirektor Ingemar Forss och regionledare Andreas Dagernäs deltog på konferensen för att representera EFK.

Unga i mission

Med stor glädje ser vi att många unga vill testa på mission. Under 2024 har vi tagit emot volontärer och praktikanter till Eswatini, Tanzania och Zambia, bland annat genom Stepout och Götabro bibelskola. Flera av dem har också deltagit på EFKs missonshelg Ett steg vidare som riktar sig till unga vuxna med en missionslängtan.

Barns rättigheter

I Tanzania har EFKs missionär Cornelia Newman tillsammans med Saruni Kisangas, FPCT-pastor med lång erfarenhet av barnrättsfrågor, under året tagit vidare arbetet från att finnas endast regionalt till att spridas nationellt. Nu finns ett team på sju facilitatorer runt om i Tanzania, som hittills har haft träningar i sju olika regioner och under 2025 hoppas vi kunna hålla 14 träningar till.

Insamlingsbehov

9 470 tkr

(9 021 tkr under 2023)

Insamlade gåvor

9 782 tkr

(8 903 tkr under 2023)

Antal anställda

8

(7 - år 2023)

  • 4 anställda Kvinnor
  • 4 anställda Män

Samarbetspartners

Centralafrikanska republiken (CAR): Actions pour le Dévelopment Intégral des Humains (ADIH), Eglise Evangelique Baptiste (EEB), Faculté de Théologie Ecangélique de Bangui (FATEB)

Eswatini: Holiness Union Church (HUC)

Mocambique: Igreja Uniao Baptista de Mozambique (IUBM), Centro Infantil Crianca Amada (CICA)

Sydafrika: Give a Child a Family (GCF), Holiness Union Church (HUC)

Tanzania: Free Pentecostal Church of Tanzania (FPCT)

Zambia: Mpongwe Baptist Association (MBA)

EFK i Asien

Demonstrationståg på International Anti-trafficking Day i Nepal

Ett demonstrationståg av kvinnor på International Anti-trafficking Day i Nepal.

Fokus på nätverkande

Vi har sex pågående projekt mot människohandel i Asien. I ett av projekten i Nepal har kvinnogrupper lyckats stoppa fyra fall av pågående trafficking och 32 barnäktenskap. Under året har också fokus legat på nätverkande, och en höjdpunkt var vårt avslutande rapportseminarium för vårt forskningsprojekt med Umeå Universitet och Erikshjälpen där ca 90 deltagare från olika organisationer runt om i världen och även universitet.

Jesus till de minst nådda

Genom våra partnerkyrkor får de minst nådda veta vem Jesus är och de som är mest utsatta stöd och hjälp att förändra sin livssituation. Ett gott exempel kommer från Indien där Bhaskar hade så stora problem med alkohol att hans fru Geeta slängde ut honom. I stor desperation sökte han hjälp från en av ledarna i byn. Genom bön och långa samtal förändrades Bhaskar och efter två månader återvände han hem med en nyfunnen tro på Jesus. När familjen såg att pappan var förändrad tog de emot honom och de började också tro på Jesus. Den nystartade husförsamlingen samlas regelbundet hemma hos Bhaskar och Geeta och tillsammans växer de i tro och kärlek till varandra.

Urban Light

På Urban Light i Chiang Mai, Thailand, samlas dagligen unga grabbar från samhällets marginaler för att få hjälp och stöd eller vara med i meningsfulla aktiviteter. De får möta trygga vuxna som möter dem med respekt och utan dömande blickar. Några nyckeltal från 2024:

  • 531 deltagare på aktiviteter
  • 43 har fått arbetsträning som lett till att sex har fått arbete.
  • 12 personer har fått hjälp med boende.
  • 12 personer har återvänt för att slutföra grundskolan.
  • 15 personer är inskrivna på informell utbildning

Insamlingsbehov

11 560 tkr

(11 106 tkr under 2023)

Insamlade gåvor

10 489 tkr

(10 908 tkr under 2023)

Antal anställda

13

(15 - år 2023)

  • 7 anställda Kvinnor
  • 6 anställda Män

Samarbetspartners

*Av säkerhetsskäl skrivs namnet inte ut.

Bangladesh: Faith Bible Church (FBC), World Concern Bangladesh (WCB)

Indien: A*

Japan: Japan Evangelical Church of Christ (JECC), Japan Evangelical Churches (JEC)

Kambodja: International Cooperation for Cambodia (ICC)

Centralasien: Nätverk i Centralasien*, I*AM*

Sydostasien: K* 

Mongoliet: Family Agricultural Resources Mongolia (FARM) , Jesus Assembly/Streams of Living Desert Erdenet, Joint Christian Services International (JCS), Mongolia Mission Centre (MMC), Holistic Development True Living (HDTL)

Nepal: International Nepal Fellowship (INF), United Mission to Nepal (UMN)

Thailand: New Life Centre Foundation, Ungdomscenter*, Scandinavian Pentecostal Mission (SPM), Thai-Lahu Foundation (TLF), Urban Light foundation (UL) Upland Holistic Development Foundation (UHDF)

EFK i Europa, Mellanöstern och Nordafrika

Martine och Fredrik Karlsson

Martine och Fredrik Karlsson, tillsammans med missionsdirektor Linalie Newman, i Frankrike.

Avslut

Vår mångåriga partner i Nordafrika beslutade i december att avsluta sin registrering i landet där de finns. Man fortsätter att utforska nya vägar att verka i landet i framtiden.

Bok om EFKs Frankrike-mission

När EFKs utsända Fredrik och Martine avslutade i Marseille i början på 2024 var det också slutet på en 70-årig missionsepok. Många är de missionärer som verkat i Frankrike under dessa år och deras gärning finns beskriven i boken EFKs mission i Frankrike 70 år, som publicerades i samband med avslutet.

Växande försäljning av Threads-produkter i Sverige

EFK bildade bolag för att hantera Threads of Hopes växande försäljning i Sverige. Bolaget heter Trådar i Sverige och arbetar aktivt för att bredda intresset för Threads-produkter även utanför EFK-sammanhang. Threads of Hope är ett sömnadsföretag i Aten, Grekland, som utbildar och anställer kvinnor som lämnat prostitution, där de oftast hamnat som ett resultat av människohandel.

Insamlingsbehov

10 633 tkr

(11 045 tkr under 2023)

Insamlade gåvor

10 447 tkr

(9 987 tkr under 2023)

Antal anställda

9

(9 - år 2023)

  • 5 anställda Kvinnor
  • 4 anställda Män

Samarbetspartners

*Av säkerhetsskäl skrivs namnet inte ut.

Egypten: Think & Do, Madev, *

Frankrike: Fédération des Églises Évangéliques Baptistes de France (FEEBF)

Grekland: Threads of Hope, Glyfada Christian Center (GCC), Nea Koinonia

Jordanien: *

Libanon: Thimar, Smart Kids with Individual Learning Difficulties (SKILD), Arab Baptist Theological Seminary (ABTS), Merath

Nordafrika: Partner i två länder, House of Hope (HoH), Algeriet,*

Serbien: First Baptist Church of Belgrade, Bread of Life

Regionala partnerskap: SAT-7, Middle East Concern (MEC), Middle East Media (MEM), European Baptist Federation (EBF)

EFK i Latinamerika och Iberiska halvön

Vuxna människor i en gruppbild. Gemensamt för dem är att de alla arbetar med ett antikorruptionsprojektet i Brasilien.

Hela gänget som arbetar med antikorruptionsprojektet i Brasilien.

Antikorruption i Brasilien

Antikorruptionsprojektet i Brasilien fortsätter att utvecklas och lyftes under året till regional och global nivå genom de kontakter som etablerades under Lausannekonferensen i Seoul där projektet uppmärksammades för att vara pionjärt och med konkreta resultat.

MC i Spanien

En biker church i form av en husförsamling startades under året i Valencia och samlar ett 15-tal personer från mc-miljö. Utöver det kontinuerliga arbetet med besök under veckorna hos olika klubbar i Valencia, samlades 300 ”hojåkare” till årets höjdpunkt Bike blessing i april.

Missionskurs i Brasilien

Under året startades en förberedande kurs online för missionärer och missionärskandidater i Brasilien med syftet att förbereda i ämnen som missionsteologi, missionsstrategi, kontextualisering osv. EFKs partnerkyrka, CIBI, har ett 60-tal utsända missionärer till olika delar av världen.

Församlingsplantering som är relevant

Församlingsplanteringen SOMOS i Alfafar i Spanien drabbades hårt av översvämningarna under hösten 2024. Responsen över hela världen har varit mycket stor med olika typ av gåvor och nödhjälp. Församlingen har också fått betyda mycket för sina grannar i det drabbade området. Då lokalerna blivit totalförstörda planeras inköp av en ny fastighet.

Insamlingsbehov

6 187 tkr

(5 965 tkr under 2023)

Insamlade gåvor

5 405 tkr

(5 520 tkr under 2023)

Antal anställda

5

(5 - år 2023)

  • 3 anställda Kvinnor
  • 2 anställda Män

Samarbetspartners

Brasilien: Convencão das Igrejas Batistas Independentes (CIBI), Federacão das Entidades e Projetos Assistenciais da CIBI (FEPAS)

Paraguay: Centro Cristiano Asistencial Betel (CCAB), Convención de las Iglesias Bautistas Betel (CIBB)

Peru: Misión desde América del Sur (MASUR)

Portugal: Convencão das Igrejas Batistas Independente em Portugal

Insamling

Gåvor till det gemensamma arbetet 2024

2024 var ett år som präglades av ekonomisk osäkerhet och globala utmaningar, inklusive fortsatta konflikter och miljökriser. Trots dessa svårigheter visade församlingar, privatpersoner och organisationer stor generositet genom att samla in 52,6 miljoner kronor till det gemensamma arbetet. Insamlingen till verksamheten ökade med 600 000 kronor, vilket än en gång visar det starka engagemanget och den gemensamma viljan att bidra, även om vi inte nådde upp till de budgeterade nivåerna för året.

De fria gåvorna, där bland annat kyrkoavgiften ingår, uppgick till 12,3 miljoner kronor, en fortsatt ökning även detta år. De ändamålsbestämda medlen, där missionärsunderhåll och projektgåvor ingår, uppgick till 37,2 miljoner. Med en liten ökning av missionärsunderhållen, från 16,6 till 16,7 miljoner, fortsätter de årliga församlingsåtagandena att vara den största gåvoposten till det gemensamma arbetet.

Staffan Jenemark
Kommunikations- & insamlingschef

Tre viktiga insamlingar

3 163 000 kr

Barnhjälpen

Insamlingen till Barnhjälpen ökade med 150 000 kronor tack vare att många nya månadsgivare (barnhjälpare) anslöt sig.
”Gör världen mera barnvänlig, bli barnhjälpare!”

404 000 kr

Julinsamling

Julinsamlingen "Härlig är jorden… eller" engagerade många församlingar och individer och resulterade i en ökning med drygt 100 000 kronor jämfört med 2023.

6 782 000 kr

Ge för livet

Ge för livet-insamlingen är fortsatt stark och samlade 2024 in drygt 9 mkr. Mer än 70 % kommer i form av stöd och gåvor från olika secondhandbutiker. Merparten av dessa butiker drivs i samarbete med lokala EFK-församlingar.

Testamentsgåva

En gåva med evighetsvärde

Genom att testamentera till förmån för Evangeliska Frikyrkan är du med och förverkligar visionen om att se ”växande församlingar förmedlar hela evangeliet till människan över hela världen”.

Det är en gåva som har ett verkligt evighetsvärde!
Varje år får Evangeliska Frikyrkan ta emot ett flertal testamentsgåvor. Beloppen kan variera från år till år.

Testamenten till EFK har genom åren haft en stor betydelse för missionsarbetet både i Sverige och i övriga världen. Genom testamenten kan EFK ta emot likvida gåvor, kapitalförsäkringar, värdepapper, fastigheter, bostadsrätter och lös egendom. EFK är som samfund befriade från kapitalvinstskatt för aktier, fonder, fastigheter och bostadsrätter. Det innebär att hela testamentsgåvan går till EFKs arbete.

Den som funderar på att testamentera rekommenderar vi att ta kontakt med en bank eller en begravningsbyrå så testamentet blir upprättat på ett rätt sätt.

Det går också bra att kontakta Göran Didrikson på EFKs Sverigekontor om det finns ytterligare frågor.

Testamenten 2024

Under 2024 har 1 847 529 kronor i testamenterade gåvor tillfallit Evangeliska Frikyrkan. Vi minns med stor tacksamhet dessa vänners missionsiver, som tog sig uttryck i bön och offer. Vi ber att Herren kallar nya människor som kan bära visionen vidare.

Ingegerd Franzén
Doris Nilsson
Kerstin Eliasson
Inga-Lill Johansson
Inez Eriksson

Hemgångna medarbetare

De vänner vi här hedrar genom ett särskilt omnämnande har levt ett liv i tjänst för Gud. De har på olika sätt vigt sitt liv för missionen. Vi tackar Gud för dem alla.

Elisabet Axelsson
Berit Carlström
John Ejderkvist
Carna Elfgaard
Pelle Frisk

Calle Hahl
Seth Isacsson
Margareta Johansson
Olle Köpman
Nils Rune Lundén
Rachel Nilsson

Knut Bertil Nyström
Joy Svensson
Anna Thoresen
Birgitta Tunabjörk
Erik Westling

Växande församlingar förmedlar hela evangeliet till hela människan över hela världen.