Människor får hjälp att klara klimatförändringar

Nepal drabbas varje år av klimatförändringar i form av jordskalv, översvämningar och jordskred som gör att tillgången på vatten och mat minskar. Undersökningar visar att 36 procent av alla barn under 5 år i Nepal är undernärda (källa: FN). Tillsammans med vår partner International Nepal Fellowship (INF) jobbar vi i EFK i de avlägset belägna bergsbyarna med att ta fram rent vatten, plantera träd som binder jorden och bygga skyddsmurar som förhindrar jordskred samt med trädgårdsodlingar som bidrar till en mångsidig daglig kost. Målet med projektet är att skapa välmående, självförsörjande byar.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Med stöd av EFK har INF under första halvan av 2021 planterat 3840 apelsin- och citronträd samt även medicinalväxter. Detta har gjorts för att människor framöver ska få en inkomst och för att bevara ekosystemen. Träden binder jorden och tillsammans med stödmurar förhindrar de jordskred som annars kan spola bort både vägar och hus. Stöd har också getts till att skydda en reservoar för dricksvatten samt för att förebygga jordskred vid en skola.

Projektet har också gett stöd till fattiga bybor för att de ska få en inkomst. Några har fått getter medan andra fått material till att bygga växthus med bevattning.

Vad vill vi göra mer?

Vi jobbar vidare med att plantera träd och att utbilda bybor att göra detta på ett hållbart sätt. Vi vill fortsätta att lära människor hur man klarar av effekterna av klimatförändringar och att engagera till att odla på ett sätt som klarar detta. Vi vill dessutom bygga fler skyddsbanker för att förhindra jordskred. Det här har en avgörande betydelse för att föra människor ur fattigdom. Det räddar liv, förhindrar sjukdom och ger ökad arbetsförmåga. Dessutom vill vi att de grupper av människor som planterar träd kan registrera sig hos myndigheterna, vilket är mycket viktigt för ett fortsatt samarbete.

Kule Pun Magar iver att lära ledde till ett eget växthus

Kule Pun Magar bor i Sucnhhahari i provinsen Rolpa med fru, barn och barnbarn, sammanlagt 10 personer. Han berättar att han hade svårt att försörja familjen eftersom han inte hade någon riktig inkomst. Han hade försökt odla grönsaker men antingen gjorde för mycket regn att det ruttnade eller så var det för kallt för att det skulle växa. Kule fick höra talas om INF:s arbete där de lär ut hur man kan klara av effekterna av klimatförändringarna. Han var ivrig att lära sig och fick genom projektet även material till ett växthus där han nu odlar tomater och andra grönsaker. Kule och hans familj kan nu dagligen äta grönsaker och även sälja en del av dem. Dessutom lär han grannarna vad han själv har lärt sig.

Insamlingsnummer 47944 · Ge för livet 67944

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Maria Finnevidsson
Regionledare för i Asien.


maria.finnevidsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.