Stöd Libanon i rådande kris genom att ge en gåva till detta projekt. Vår partner LSESD och deras nätverk av lokala kyrkor gör ett fantastiskt arbete med att hjälpa utsatta människor i Libanon. Under den kris som nu råder i landetöppnas i nytt fönster och specifikt i Beirut ger vi LSESD möjlighet att använda pengarna i detta projekt där de bäst behövs.

Ge via swish 900 4037 eller BG 900-4037 och märk din gåva ”Libanon”. Tack för ditt engagemang!

Flykting: akutinsatser och utveckling

12 miljoner människor, halva Syriens befolkning, är på flykt i grannländerna eller inom landet. Mellanöstern, 5 % av världens befolkning, genererar 50 % av världens flyktingar. Behoven är enorma och tillsammans med våra partners i Libanon, Syrien och andra länder i regionen finns vi med och förmedlar hopp i mycket svåra situationer. EFKs insats fokuserar i första hand på stöd i konfliktens närområde och innefattar akutinsatser i form av mat och hjälp att klara vintern, psykosocialt stöd till barn med trauma och utbildning för barn på flykt. Vi ger direkt hjälp till människor inför en kommande kall vinterperiod. Vi stöttar även humanitära insatser för flyktingar från Mellanöstern i Bosnien.

Vad har vi uppnått i projektet?

Libanon är ett land med 1,5 miljoner flyktingar på 6 miljoner invånare. Familjer som kämpar med kostnader för tält, mat och mediciner är dåligt rustade att också klara en kall vinter i lägren. Tillsammans med vår partner LSESD och 17 lokala församlingar har vi hjälpt flyktingar på plats inne i Libanon. Vintern 2019 nådde insatserna drygt 4200 utsatta familjer med kaminer, kläder, täcken och madrasser. Vi har också möjliggjort distribution av hygien-kit till flyktingar som strandat i Bosnien där hjälp från lokala myndigheter helt saknas.

Vad vill vi göra mer?

Tillsammans med våra lokala partners vill vi ge humanitärt stöd för ännu en hård vinter 2020. Behovet av kaminer, täcken och vinterkläder är stort och vi beräknar kunna nå 2700 familjer, främst kvinnor och barn. Behovet av skola är stort bland de syriska barnen. Vår partner MERATH har lång erfarenhet att driva skola och tillsammans med dem kommer vi att stödja syriska barn att komma ikapp deras förlorade skolgång. Vi vill ge dem chans att komma in i det libanesiska skolsystemet. Utbildning kommer att startas upp på två platser i Bekaadalen där de flesta syriska flyktingar lever.  

Amyra får hjälp från den lokala kyrkan

Amyra och hennes barn har varit i Libanon i sju månader och livet är tufft. Hon hyr en liten etta och hyresvärden hotar med vräkning om de inte betalar hyran på 100 USD i tid. Hon vill arbeta men hittar inget arbete på vintern. ”Jag är så slut”, säger hon. ”Jag somnar med tårar i ögonen varje kväll”. Hon vill så gärna återvända till Syrien men vet inte vart hon ska ta vägen där. Hon har tagit emot stöd genom projektet i form av madrasser, täcken, en kamin och bränslecheckar från den lokala kyrkan. Hon är tacksam till kyrkan för dess hjälp och stöd och säger “Gud välsigne er”.

Insamlingsnummer 43535 · Ge för livet 63535

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig vidare!

Stefan Östman
Projekthandläggare Internationella programmet
070-310 82 42

stefan.ostman@efk.se

Insamlingsbehov


Insamlingsstatistik är inte tillgänglig just nu.
Detta på grund av systembyte för insamling och kommunikation.

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.