Församlingar grundas och växer i Europas storstäder

Att se församlingar utvecklas och växa har alltid varit en hjärtefråga inom EFK och nu vill vi ta nya tag i Europa. Nya sätt att vara församling behövs i en ny tid. I Europa lever vi i vad många kallar en efterkristen tid där kyrkan är i minoritet i många länder. Vi möter också fler och fler som har en annan religiös bakgrund. Vi vill förnya och förstärka våra insatser för att ge stöd till kämpande församlingar och grunda nya församlingar i Europas storstäder. Genom det här projektet bidrar vi till församlingsbyggande på olika sätt, bland annat genom vår personal som grundar församlingar i samverkan med lokala partners. Platser som projektet stödjer är Aten i Grekland och ett arbete bland immigranter i Frankrike. Ett effektivt verktyg har tagits fram för att förklara Bibelns budskap och vem Jesus är för sökare. Våra medarbetare är involverade i att träna andra att använda det runt om i Europa. Under 2020 vill vi samla några av våra partners för att söka vägar för att se nya församlingar startas i några av Europas storstäder.

Vad har vi uppnått i projektet?

I Aten har planerna för församlingsbyggande gått vidare. Efter ett år av förberedelser håller vi nu på att öppna ett drop in-center i samarbete med en lokal församling. Det är i ett område som är lite av ett experimentellt anarkistiskt samhälle mitt i centrala Aten där många lever väldigt utsatt i missbruk, hemlöshet, prostitution och som också har blivit en tillflykt för många flyktingar. Här vill vi se en församling växa fram som blir ett synligt uttryck för Guds rike. I Marseille pågår också ett långsiktigt församlingsarbete i ett område med en stor andel immigranter. Genom det arbetet kommer människor till tro och dessa behöver stöd för att växa som lärjungar. Arbetet med att träna kristna att leda sökare till Jesus växer och sprids till nya grupper och länder. Vår personal är engagerade i ledningen och spridningen av detta.

Vad vill vi göra mer?

Det här projektet är en nysatsning som bygger på EFKs långsiktiga arbete. Målet är att vi tillsammans ska bli bättre rustade för det uppdrag Gud har gett oss och att många fler församlingar ska grundas och församlingsrörelser ska fortsätta att växa i Europa. EFK har fler projekt inom församlingsbyggande i regionen, både med fokus på att stödja nationella pionjärer och också i andra delar av regionen. Vi ser dessa projekt som komplement till varandra då vi vill fortsätta att arbeta sida vid sida med våra partners och tillsammans ta nya missionella initiativ. Några initiativ har tagits och är i inledningsfasen. Vi vill gå vidare och arbeta för att fler blir involverade genom de träningsprojekt vi bidrar till. Vi vill också gå vidare och nå nya platser. Som församlingsrörelse har vi ett gemensamt uppdrag att nå vår egen kontinent med de Goda Nyheterna.

Jannis hittade till församlingen i Aten

EFKs medarbetare Billy Hellmark i Aten berättar:

"Jannis är grek och har alltid haft en tro på Gud. För ett tag sedan ville han ha svar på funderingar han hade om Gud. Han hittade av en tillfällighet vår församlings hemsida. Han tog kontakt med oss och ställde sina frågor. Sedan dess träffas vi regelbundet och pratar. Han suger i sig allt han kan. Han säger själv att han har fått uppleva Gud på ett så starkt sätt så att han ibland bara gråter av att känna Guds närvaro. Det är något han inte upplevt förut."

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig vidare!

Billy Hellmark
Arbetar med församlingsbyggande i Aten, Grekland. Ansvarar för östra klustret i regionen.


billy.hellmark@efk.se

Insamlingsbehov


Insamlingsstatistik är inte tillgänglig just nu.
Detta på grund av systembyte för insamling och kommunikation.

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.