Ge människor religionsfrihet i Mellanöstern

I Mellanöstern rapporteras varje vecka om tortyr, fängelse och annan förföljelse av de som inte bekänner sig till den dominerande religionen.  I många år har EFK genom partnern Middle East Concern arbetat för att hjälpa de som är utsatta och att förändra situationen. Sedan några år tillbaka är EFK speciellt engagerade i konvertiternas situation. Vår partner Set My People Free har fokus på avskaffandet av hädelselagar.

Middle East Concern arbetar på flera olika sätt för att främja religionsfrihet i regionen, bland annat genom att hjälpa personer som råkat illa ut med praktisk hjälp och rådgivning. När det är möjligt hjälper man också till med påtryckningar mot myndigheter för att förföljelse ska upphöra och till exempel fångar friges. Ett viktigt långsiktigt arbete är att genom diplomatiska påtryckningar försöka påverka lagstiftning. Man tillhandahåller också information för att uppmuntra till förbön för de som lider. Endast som sista utväg väljer man omlokalisering av personer utsatta för förföljelse. I första hand i närområdet om det är möjligt och i sista hand hjälper man till med flytt till väst. Varje år medverkar Middle East Concern med olika typer av stöd och hjälp till flera hundra fall.

För några år sedan startade en av EFKs medarbetare ett nätverk som heter Set My People Free. Nätverket fokuserar på att avskaffa hädelselagar för att alla fritt ska kunna välja religion. Det är ett svårt arbete eftersom det är en så utbredd tanke att det är omöjligt och förbjudet att lämna islam. I många av länderna i Mellanöstern är det olagligt att konvertera från islam och de som ändå gör det är ofta helt utestängda från samhället och i många fall riskerar de långa fängelsestraff eller till och med dödsstraff.

Nätverket har hittills arrangerat flera demonstrationer runt om i världen och bedriver advocacy för religionsfrihet i relation till myndigheter i olika länder. Set My People Free deltar också i flera viktiga internationella politiska konferenser där man fokuserar på kampen för religionsfrihet.

Projektet rekommenderas även för Ge för livet-kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 43539 · Ge för livet 63539

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig så hjälper jag dig vidare!

Stefan Östman
Projekthandläggare Internationella programmet
070-310 82 42

stefan.ostman@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.