Utsatta barn får hjälp att klara skolan

Skolorna i Arequipa har stora klasser och lärarna kan inte hjälpa alla barn individuellt. Många av barnen kommer från ostrukturerade familjer, många ensamstående mammor lämnar sina barn hos släkten för att söka arbete någon annanstans. Man har också problem med våld och missbruk i hemmen. Detta gör att man i familjen inte kan ge det stöd som barnen behöver för att klara skolan, och i skolan finns inte heller det stöd som barnen behöver. Detta resulterar i att många barn har stora svårigheter med det mest grundläggande som att läsa, skriva och räkna. I projektet får barnen hjälp att klara sina läxor, få bättre deras självförtroende och en säker plats att vara på.

Vad har vi uppnått i projektet?

  • 32 barn får idag hjälp med läxläsningen
  • Under eftermiddagarna får barnen ett mål mat som komplement till det de får hemma.
  • Projektansvariga gör en uppföljning av varje barn gentemot skolan
  • Barnen visar goda resultat utifrån att de höjt sina betyg
  • Barnen har under året fått tandvård genom en tandläkare som är medlem i församlingen.
  • De barn som kommer från våldsamma hem och som fått sina problem identifierade får samtalsstöd och psykologisk hjälp.
  • Varannan månad samlas vårdnadshavare eller föräldrarna för samtal och uppföljning av projektledningen.

Vad vill vi göra mer?

  • Vi skulle vilja öka antalet barn som får hjälp, behoven i området är mycket stora och det finns en stor efterfrågan på nya platser.
  • Vi skulle också vilja ge stöd till barnen även i högre klasser, för nuvarande ges stödet till och med 6:e klass.
  • Det finns behov att ha en ytterligare anställd som kan stimulera de barn som är färdiga med sina läxor med lekar och andra aktiviteter.

Owen, 10 år: Idag är jag och min lillasyster mycket tryggare!

"Jag heter Owen och är 10 år gammal. Jag och min lillasyster började i eftermiddagshemmet i år. Vi kände oss mycket osäkra och situationen hemma var mycket jobbig då vår pappa blev mycket våldsam när han drack. På eftermiddagshemmet frågade de oss hur vi mådde och ledningen gav oss hjälp i samtal. De pratade också med vår mamma om hur vi mådde. Detta resulterade i att vår mamma började ställa krav på vår pappa som sökte hjälp för sitt missbruk. Idag lever inte våra föräldrar ihop men vi känner en större trygghet. Eftermiddagshemmet känns som hemma och vi känner oss inte längre blyga eller osäkra när vi är med de andra barnen."

Du kan stödja projektet genom att bli fadder genom Barnhjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Projektet rekommenderas även för en Ge för livet-kampanj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Insamlingsnummer 49450 · Ge för livet 69450

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.