Alzira och Bertil: ”Vi som är över 60 ska hålla oss hemma”

Missionärerna Alzira och Bertil Ekström bor i miljonstaden Campinas i Brasilien. Där gäller just nu social isolering på grund av covid-19, vilket ger utmaningar – men också möjligheter.

"Vi som är över 60 år ska hålla oss hemma. Vi jobbar hemifrån och använder oss mycket av sociala medier. I församlingsarbetet sker det mesta via onlinegudstjänster och samlingar där vi medverkar ibland. Det har visat sig vara ganska effektivt och når folk som normalt inte går i kyrkan.

Alziras utmaningar har varit att hålla reda på 16 tidszoner för själavårdssamtal med brasilianska missionärer utspridda i världen, att jobba på med översättningar av rapporter, att sy munskyddet som vi alltid måste ha på oss när vi går ut. Att hålla hoppet uppe trots att vi inte vet när vi får träffa barn, barnbarn och vänner igen.

Bertils utmaningar har varit att tvingas avboka ett antal resor och konferenser. Samtidigt har nya möjligheter öppnats att undervisa via sociala medier och att ägna tiden åt att skriva.

Vi gläds åt att få vara friska och att en av våra söner är hos oss och hjälper oss med inköp och andra ärenden. Vi ser också mycket av solidaritet mellan människor där vi också får vara med och bidra både till projekt och genom den lokala församlingen.

Guds rike blir synligt i vårt arbete när människor lär sig mer om Gud, får bönesvar, får hjälp, ett ord på vägen, blir stärkta och kan utföra sitt arbete bättre. Också när nya människor får höra evangeliet, blir bättre behandlade och får hopp om en bättre framtid."

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg!öppnas i nytt fönster