Anna-Maria: Att stå bredvid och intill

I Första Korintierbrevet 12:12-27 beskrivs Guds barn som delar av en kropp som är helt beroende av varandra men som har olika uppgifter för att helheten ska fungera. Många gånger tänker vi att det gäller en enskild församling, hur den fungerar internt. Jag tror att bilden av kroppen kan användas i större sammanhang, i det samarbete som vi har med våra partner.

Det skriver Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön, i den här missionsreflektionen.

"I Brasilien finns ett starkt samfund sprunget ur Örebromissionen. Vi bidrar till deras sociala arbete men samtidigt har vi mycket vi kan lära oss av dem.

I början av maj började det att regna massor i södra Brasilien, så mycket att över 150 000 människor inte har tak över huvudet, fler än 100 har dött och många fler är försvunna. Av de 500 kommuner som finns i delstaten Rio Grande do Sul är 400 drabbade. Det är en naturkatastrof som inte har haft liknande proportioner historiskt. Det är också det området där de första svenska missionärerna kom och där det finns många församlingar inom vår partnerkyrka. Församlingarna som inte är drabbade är aktiva för att avhjälpa problemen hos dem som är drabbade. Jag kunde följa allt som hände genom sociala medier och det är oerhört svårt att sitta långt borta och inte kunna göra något.

EFKs ledning beslutade då att skriva ett brev till ledarskapet i Brasilien och sända dem en kärleksgåva, inte några enorma summor men för att visa att vi står tätt intill dem i denna svåra tid. Det kan ju låta ganska ytligt men när svaren på mitt brev kom nsåg jag hur viktigt det var. En av ledarna skrev ”att veta att vår partner i Sverige står bredvid oss ger oss tröst och kraft att fortsätta arbetet” Att vi ville dela deras lidande, be för dem och vara med och bidra betydde allt för dem. Det är inga tomma ord, det är på riktigt: 'för om en del av kroppen lider, lider hela kroppen'."

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.