De jobbar på sjukhuset i Tansen: "En förmån att få greppa stafettpinnen för en period"

Jakob Altgärde arbetar som infektionsläkare på Tansens sjukhus i Nepal.

Sedan åtta månader tillbaka bor och arbetar Therese och Jakob Altgärde vid Tansens missionssjukhus i Nepal. Therese undervisar missionärsbarnen och Jakob är infektionsläkare på sjukhuset där undervisning av yngre nepalesiska kollegor och utvecklingsarbeten är en viktig del i rollen.

Sjukhuset drivs av United Mission to Nepal och har sedan 68 år betjänat befolkningen, med speciellt fokus på de fattigaste bland de fattiga. Överlåtelsen och tjänandet har varit centralt vilket också framgår i sjukhusets ledord ”We serve, Jesus heals”. Arbetets kvalitet ledde för några år sen till utmärkelsen ”Nepals bästa sjukhus”. Missionärer från många olika länder har genom åren överlåtit år av sina liv och trots perioder med inbördeskrig, jordbävningar och nu senast pandemi så lever arbetet vidare och blomstrar.

Therese Altgärde undervisar missionärsbarnen som finns på sjukhuset.

Parallellt har Nepals kristna församling vuxit dramatiskt genom stor frimodighet och genom stora svårigheter.

- Att få vara del av Nepals växande kyrka under en period är för oss en förmån. Det är också en förmån för oss att under en period få greppa stafettpinnen i arbetet här på missionssjukhuset. Många arbetare har gått före och vi tror att många också kommer sändas hit under åren som kommer, säger Therese och Jakob.

Som enskilda ljus bland många blir vi som en stad på berget som inte går att dölja (Matt 5:14)

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.