Erika: "Jag tror att Gud rustar sin församling att möta samhällets utmaningar"
Erika Bergman älskar sitt jobb. Sedan september förra året har hon en projektanställning i EFKs Sverigeprogram med fokus på missionell diakoni.
Text och foto: Kristina Sandin. Den här texten publicerades även i specialnumret av EFKs tidning Direkt i mars 2023 Öppnas i nytt fönster..
Men låt oss backa bandet omkring tio år.
Då hade hon en tjänst som pastor men var på väg att arbeta sig rakt in i väggen. Ett år innan det “small till” helt, som Erika själv uttrycker det, var hon på retreat vid Smögen. En solig förmiddag bestämde hon sig för att gå upp på en hög klippa.
– Men när det var kanske två-tre meter kvar så hörde jag mansröster uppifrån och av någon anledning blev jag jätterädd. Jag greps av en sån fruktan att jag till och med vände om och gick ner. Senare kunde jag inte förstå varför jag inte gått upp hela vägen.
På eftermiddagen samma dag gjorde hon ett nytt försök, kom upp på klippan och blev alldeles överväldigad av den vackra utsikten.
– Då upplevde jag att Gud sa: “det finns områden i ditt liv som hindrar mig från att föra dig dit jag vill, precis som fruktan som hindrade dig tidigare. Det finns områden jag vill göra dig fri ifrån.”
Erika kände att Gud hade planer på ett större arbetsfält än det hon stod i då.
Ett år senare kom kraschen. Plötsligt fann hon sig på den sämsta platsen i livet. Panikångesten höll sitt grepp om henne dygnet runt och det kändes som att hon skulle dö. Vad hände med det som Gud talat om uppe på klippan vid Smögen ett år tidigare?
– Det kändes som ett hån. Men så upplevde jag hur Gud stilla och enkelt sa “Ja, men Erika. Det finns så många människor som lever med psykisk ohälsa och det är människor som jag ser och älskar och som jag vill sända dig till. Och för att jag ska kunna göra det så behöver du det här perspektivet.”
Gestalta evangeliet för människor i marginalen
Tjänsten som ledarutvecklare med fokus på missionell diakoni bottnar i ett behov som Sverigeprogrammet ser blir allt större i hela församlingsrörelsen. Men vad innebär missionell diakoni? Erika bryter ner det till de två orden:
– Mission handlar ju om att vara sänd med ett budskap och diakoni är att tjäna min medmänniska. Missionell diakoni handlar om hur vi kan vara med och gestalta evangeliet genom att betjäna människor i marginalen.
Behoven som man vill stötta församlingarna att möta är flera. Psykisk ohälsa, som Erika själv har erfarenhet av, är en del, men det handlar också om pornografi och behov i så kallade utsatta områden.
Församlingarna har det som behövs
Tre områden som kan tyckas olika, men faktum är att de har något gemensamt.
– Det är ungefär samma skyddsfaktorer och riskfaktorer. Och studier visar att det faktiskt räcker med en skyddsfaktor, trots att man har riskfaktorer runt sig.
Det handlar om att man får de grundläggande mänskliga behoven mötta, som att få stöttning för att klara skolan, att man är sedd och älskad och har en trygg plats att vara på.
– Det är ju sånt som vi som församlingar gör! Det är ju evangeliet.
Ett halvår in i tjänsten är Erika i full gång. Just nu planeras utbildningstillfällen för ungdomsledare i att möta unga med psykisk ohälsa, och hon är med och drar i en bönestafett för prioriterade områden. En stor del av arbetet är också att vara ute och möta församlingar i rörelsen.
– Det finns en stor längtan hos många församlingar, men även en osäkerhet i hur de ska börja. Men jag möter också så många eldsjälar och människor som upplever en kallelse till detta, säger Erika och avslutar med hopp i rösten:
– Jag tror verkligen att det här är något som Gud rustar hela sin församling i Sverige för just nu.
Bär du och din församling på en längtan inom missionell diakoni?
Om Erika
- Församling: Betaniaförsamlingen i Åbytorp
- Familj: Min man Mattias och två tonårstjejer, Felicia och Vilma
- Gör helst en ledig lördag: Antingen sitter ute i solen med en kopp kaffe, påtar i trädgården eller tar en second hand-tur.