Följ med på hembesök i Tanzania

I början av mars reste Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, och Cornelia Newman, missionär i Tanzania, till västra Tanzania för att besöka EFKs partnerkyrka FPCT. Här tar de med oss när de följde upp arbetet som kyrkan gör för utsatta barn genom det familjecenter som finns i Muhange. Öppnas i nytt fönster.

De flesta barn som kommer i kontakt med centret har förlorat sin mamma, ofta i samband med födseln. Centret stöttar familjen så att de ska klara av att ta hand om barnet så att barnet får växa upp i sin familj. Tiden barnet är på centret anpassas efter barnets behov men max 12 månader.

Tillsammans med föreståndaren på centret, Merida, gjorde Anneli och Cornelia hembesök hos fyra barn.

– Ett av barnen vi besökte var Rehema som förlorade sin mamma då hon var en bebis. Pappan blev då ensam med sju barn, vilket är en stor utmaning då han ensam skulle försörja och ta hand om alla barnen, berättar Anneli.

Pappan fick då hjälp via familjecentret att ta hand om flickan under den första svåra tiden. Rehemas storasyster kom till centret en tid innan hon flyttade hem till familjen igen.

– Idag är Rehema drygt ett år, och vi kunde se att hon hade en fin anknytning till familjen, särskilt storasyster Wilma. Merida kunde se att flickan har växt och ser ut att må bra, hon hade även precis lärt sig gå, säger Anneli och fortsätter:

- Vi tyckte det var särskilt roligt att se hur Merida bar visionen om att hjälpa barnen att få växa upp i sina familjer, ett arbete som vi stöttar genom Barnhjälpen.

Hembesök hos lilla Rehema, som fick hjälp från familjecentret i Muhange första tiden efter att hennes mamma dött.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.