Följ med till Kiwangwa, Tanzania: "Vi börjar här, där vi står"

"Klockan är runt fem på eftermiddagen och det är snart dags för solen att gå ner. Då fylls kyrkans gårdsplan av barn och ungdomar som spelar fotboll, sitter runt dopgraven och pratar eller leker kurragömma. Borta vid gästhuset hörs skratt och sång då barnen har samlats runt de svenska volontärer som är där ett par veckor för att hjälpa till att måla förskolan."

Följ med när Cornelia Newman, EFKs missionär i Tanzania, tar med oss på ett besök i Kiwangwa. Där får vi möta Joshua, som brinner för förändring och förbättring i många frågor, inte minst klimat och barns rättigheter.

I Kiwangwa har kyrkans gårdsplan blivit en samlingsplats för de unga. Nedanför kyrkan ligger förskolan där läraren Happy avslutade dagen för några timmar sedan. Det finns ca 45 barn inskrivna och de kommer på morgonen och går strax innan lunch. Förskolan ger barnen en bra start på sin utbildning, eftersom de lär sig att läsa och skriva men också lär sig lite engelska.

Happy undervisar på förskolan där ca 45 barn är inskrivna.

”Det finns så mycket barn här!” säger Joshua. Joshua driver en annan förskola i en by lite längre bort. Vi pratar om barnens värde och att de behöver få lära sig mer om barns rättigheter och skyldigheter. ”Vi funderar mycket på dessa frågor och skulle gärna processa dem mer” fortsätter Joshua.

Vi har just avslutat två dagar av workshop i vårt resiliensprogram för klimatfrågor där Joshua är huvudledare. Han brinner för många frågor, för förändring och förbättring. Vi konstaterar tillsammans att det är bra att ta de lite i taget och att vi behöver engagera fler. Vi börjar här, där vi står.

/Cornelia Newman

Jasmine och Joshua är så kallade facilitatorer i programmet för klimatresiliens i Kiwangwa, Tanzania.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumerera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.