Förväntan på samhällsförvandling i Nepal

I Dotidistriktet i Nepal, bland bergsbyar och apelsinträd, arbetar vi för att stärka framför allt barns möjlighet till en hållbar framtid. Tillsammans med projektansvarige Surendra Rai från vår lokala partner United Missions to Nepal (UMN) besökte Sofia Jonsson, som arbetar inom EFKs region Asien, flera av de byar vi i EFK jobbar med.

- Något som slog mig var den förväntan jag möttes av, berättar hon.

Byarna i Dotidistriktet ligger otillgängliga och besöks sällan av myndigheter eller organisationer. Förväntan är stor på det nya projektet. För även om byarna ser idylliska ut på håll så är verkligheten en annan. Människorna här lever utsatta liv, i riskzonen för jordskred och långt ifrån sjukvård, jobb och fina skolor. Flickor och kvinnor är utsatta för våld och barnäktenskap är vanligt. Unga killar reser till Indien för att hitta jobb och familjerna har svårt att tjäna pengar på grödorna de odlar.

- Vi jobbar på flera fronter samtidigt: genom att stärka system för tryggare migration, stärka kapaciteten att agera mot barnäktenskap och våld mot kvinnor, öka barn och kvinnors deltagande i samhället, förbättra jordbruksmetoder och bygga ett samhälle som är motståndskraftigt mot klimatförändringar och naturkatastrofer, berättar Sofia.

Det är ett långsiktigt arbete som vi och UMN gått in i.

- Men vi vet att det finns hopp om förändring, och vi hoppas att vårt projekt kan bidra till det. Det är en förväntan som både vi i EFK, projektpersonalen och människorna i bergsbyarna bär på, berättar hon.

Bild 1: Bergiga Dotidistriktet i Nepal. Bild 2: Surendra Rai, UMN. Bild 3: Dans i kvinnogruppen.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.