Fredrik: Daglig examen hjälper mig att upptäcka Gud i det liv som blev mitt

"Brann inte våra hjärtan när Han talade till oss på vägen?" säger Emmausvandrarna till varann då Jesus gått vid deras sida utan att de visste att det var han (Luk 24). Här anas något många lärjungar känner igen: Jesu närvaro kan vara svårupptäckt, och ofta anar vi den först i efterhand.

Fredrik Lignell, pastor och retreatledare, skriver om den viktiga vanan han funnit i att knyta ihop sin dag inför Gud.

En andlig övning som kristna över hela världen ägnat sig åt i hundratals år är en så kallad examen – en återblick på dagen. Dess avsikt är att hjälpa oss upptäcka Jesu närvaro. Vad är det under den här dagen som väcker min tacksamhet? Finns det sådant som skaver, behöver bekännas och förlåtas? Och går det att uppfatta vad Jesus talat med mig om på vägen? För mig har den dagliga examen blivit en viktig vana som har hjälpt mig upptäcka hur Gud rör sig i det liv som blev mitt.

Knyter ihop dagen inför Gud

En examen börjar med att jag sätter mig till rätta och ber: »Jesus, du som tar vårt jordiska bröd i dina händer och ger dig själv genom det; öppna mina ögon så jag kan känna igen dig i det som hänt idag och ta emot vad du har talat till mig på vägen.« Sedan reflekterar jag över min dag i bön, inte som en redovisning, utan snarare som ett sätt att knyta ihop dagen inför Gud.

Jag ber också om att kunna urskilja vad jag ska ta ansvar för och inte. Vad behöver jag be om förlåtelse för som skaver och vad önskar jag att Gud ska hjälpa mig och andra med? Efter att ha suttit tyst en stund och bara lyssnat avslutar jag med att inför natten be med Jesu ord, hämtade från Psalm 31: »Herre, i dina händer lämnar jag min ande.«

Ibland får jag syn på något avgörande

Vad är poängen med detta? För mig har den dagliga examen varit en viktig övning för att växa i urskiljning, upptäcka Jesu handlande och lära mig känna igen hans röst. Vissa kvällar är examen väldigt lik den igår och inte särskilt dramatisk. Men ibland får jag syn på avgörande saker, både hos mig själv och hos Jesus. Sakta, ett steg i taget, lär jag mig känna igen hans röst så jag kan ta emot vad han har att ge.

Om Fredrik Lignell:

Är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping samt retreatledare och vägledare.

En bra lördag tar jag och min fru Sus en tur i naturen. Då vill vi ha lugn och ro, bra vandringsled och högklassigt fika i ryggsäcken.

Bibeltext jag lever i nu: Jag har i vår, som så många gånger förut, återkommit till 1 Kor 15, Paulus stora uppståndelsetext. Den är outtömlig och djupt hoppfull.

Boktips om examen (med mera):

  • ”Söka och finna Gud i allt” av James Martin
  • ”Kännetecken” av Magnus Malm (slut för tillfället men snart i tryck igen, enligt ryktet)

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i juni 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text: Fredrik Lignell