Joanna: "Bakom rubrikerna om skjutningar gråter Gud med oss"

"Nyligen var det en skjutning i vårt område. Mitt på torget kl. 19.00 en vardagskväll skottskadades två unga personer, varav ett barn. Fönsterrutan till den lilla kyrkolokal vi hyr träffades av minst ett skott och krossades."

Det skriver Joanna Simonsson, pastor i Brokyrkan Borås.

Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt. Text: Joanna Simonsson Foto: Filip Isacsson

Det är inte första gången som vår församling berörts av hur hårt livet i ett av Sveriges utsatta områden kan vara. För två-tre år sedan brann pizzerian bredvid oss i ett riktat attentat, och våra lokaler blev rökskadade. För omkring sex år sedan fick församlingsmedlemmar ducka när skottlossning dånade utanför fönstren under ett församlingsmöte.

Rubrikerna skriker om gäng, kriminalitet och konflikt. Och bakom rubrikerna gråter mammor, bröder och systrar.

Jesu kärlek ger sann frihet

Jag tror att även Guds fadershjärta blöder för våra särskilt utsatta områden. ”När han såg folkskarorna förbarmade han sig över dem, för de var härjade och hjälplösa som får utan herde. Och han sade till sina lärjungar: Skörden är stor men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han skickar ut arbetare till sin skörd”. (Matt. 9:36-38)

På vår nu sönderskjutna ruta stod det: ”Älskad, Förlåten, Fri”. Det tror jag är nyckelord för vårt land och inte minst för våra särskilt utsatta områden. När Jesu kärlek drabbar en människa och hon får ta emot Hans dyrköpta förlåtelse upplever hon sann frihet. ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare”. (Rom. 5:8)

Att gå från skuld och skam till förlåtelse och frihet kan stoppa vilken våldsspiral som helst

Förlåtelsens sång kan sjungas

Det saliga bytet att gå från skuld och skam till förlåtelse och frihet kan stoppa vilken våldsspiral som helst. Där hämnden tidigare var självklar, kan nu förlåtelsens sång sjungas. Mellan gäng, mellan olika
kulturer och klaner, mellan ung och gammal.

Låt oss be och arbeta för detta, för: ”Men hur skulle de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur skulle de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur skulle de kunna höra, om ingen
predikar?” (Rom. 10:14)

Om Joanna Simonsson

  • Ålder: 33 år
  • Sysselsättning: Pastor i Brokyrkan i Borås
  • Bibelord du lever nära just nu: Joh. 15:4 ”Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, utan endast om den förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det, om ni inte förblir i mig”.