Johannes: "Vi vill vara en vardagskyrka"

Hur fungerar församlingsplantering i praktiken? Det kan nog se väldigt olika ut. Här får vi följa med Johannes Stenberg och hans familj in i vardagsrummet och ut i stadsdelen Ryd i Linköping där en ung församling håller på att växa fram.

– Församlingsplantering handlar mycket om att strategiskt bygga relationer, att ha en hög missionell medvetenhet och att vara mån om att engagera sig, säger Johannes Stenberg som är församlingsplanterare i stadsdelen Ryd i Linköping. Han arbetar även på Liljeholmens folkhögskola och med pionjära frågor i EFKs Sverigeprogram.

– Det passar bra att ha en flexibel vardag som öppnar upp för att kunna vara tillgänglig när det behövs och att kunna ha ett öppet hem. Det blir lite luddiga gränser, men för oss som familj är det centralt i det vi gör och de vi är. Det är inte ett jobb utan ett liv. Man kommer närmare människor och det blir något helt annat när de får se ens vardag.

I Ryd finns allt från låg socioekonomisk status till motsatsen och studenter.

– ”Hur kan man vara en församling här?”, är den fråga jag brinner för. Och möjligheterna att experimentera är större för pionjära församlingar. Blir det bra kanske redan etablerade församlingar kan ta efter.

Så här jobbar församlingsplanteringen i Ryd just nu

Firar gudstjänst i vardagsrummet

Gudstjänst hemma hos Stenbergs där omkring tjugo personer möts. Det blir ett mångkulturellt möte och många studenter kommer också, därför är samlingarna både på svenska och engelska.

– Vissa kan ha bott tio år Sverige utan att ha varit i ett svenskt hem. Det blir ett tydligt vittnesbörd när kristna öppnar upp sina hem. Vi har ett stort vardagsrum för samlingarna och har valt måndagar som ett uttryck för att vi vill vara en vardagskyrka.

Gudstjänst firas hemma i familjen Stenbergs vardagsrum.

Lever i samhället

Församlingen gör sig synlig ute i samhället. Ett exempel är när de engagerade sig under ”Rydsdagen”, tillsammans med bland andra kommunen och fastighetsägarna.

– De vet att vi håller på med evangelisation, men ser det andra goda vi gör och det gör dem positiva i alla fall. Att leva och finnas till här är superviktigt för att bli trovärdig.

Församlingsplanteringen vill synas i samhället, bland annat under "Rydsdagen".

Får stöd från etablerade församlingar

Församlingen kommer arrangera Grundkursen, en alphalikande kurs, tillsammans med moderförsamlingen Ryttargårdskyrkan.

– Det är viktigt med stöd och förbön från andra församlingar för att en nystartad församling ska klara sig. Det etablerade och det pionjära behöver varandra och kan verkligen berika varandra.

Texten är hämtad ur specialnumret av tidningen Direkt 2020 Öppnas i nytt fönster.. Text: Anna Mendelsson Foto: Johannes Stenberg