Kamal: Hur kan vi vara tysta?

Kamal Fahmi är missionären som blev aktivist och lobbyist för mänskliga rättigheter. Genom organisationen Set My People Free som stöds av EFK verkar han för att fler muslimska länder ska införa religionsfrihet.

En pojke i Yemen förvandlade mitt liv. Jag träffade honom för nio år sedan och hörde honom berätta om hur han måste dölja sin kristna tro i skolan och låtsas vara muslim. Han var tvungen att utöva muslimska riter och bekänna trosbekännelsen. Jag tänkte: ”Något är allvarligt fel här.” Två år senare startade jag Set My People Free.

Hur kan vi acceptera att över en miljard människor inte har religionsfrihet? Artikel 18 i FN:s deklaration för mänskliga rättigheter är tydlig: alla har rätt att byta religion och utöva sin religion. Hur kan vi vara tysta när vissa länder straffar sådant med döden?

2016 åkte jag till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, Schweiz. Där sa jag till en representant för Zeid Ra’ad Al Hussein, kommissionären för mänskliga rättigheter, att det är oacceptabelt med hädelselagar och konverteringsförbud. Men representanten sa att de inte kunde göra något åt det. Jag trodde inte mina öron! De är snabba att kommentera och kämpa för andra frågor, men här la de sig platt.

Hur föll apartheid i Sydafrika? Hur förbjöds slavhandeln? Genom att människor sa att det var fel. På samma sätt måste vi tala ut om inskränkningarna av religionsfrihet i Mellanöstern.

Liksom Mordokai och Ester i Bibeln behöver vi reagera när Guds folk dödas och tala om för politiska ledare att det är fel och måste upphöra. Det här är våra syskon. Martin Luther King sa: ”I slutändan kommer vi inte minnas våra fienders ord, utan våra vänners tystnad.” Det är dags att vi på allvar ber och arbetar för att alla människor ska vara fria att tillbe Gud.

Läs mer om EFKs arbete för den förföljda kyrkan och hur du kan hjälpa.