Kristin: I skogen får jag vila i Guds famn

I skogen bakom huset, där jag så ofta promenerar, springer och cyklar, kände jag mig plötsligt lite vilsen. Gallringen av träd kändes nästan brutal och gjorde mig osäker på vilken stig det var jag brukar följa. Här, mitt under min välbehövliga rörelsepaus, upplevde jag med ens hur Gud visade mig sin omsorg.

Bibelläraren och fysioteraputstudenten Kristin Zetterlund skriver om vad rörelse i naturen kan få betyda för mötet med Gud.

Jag såg mitt liv som en nygallrad skog. Skövlingen hade gått fram hänsynslöst. Överallt låg fallna träd. Välkända stigar var svåra att finna. Men några stabila träd med djupt rotsystem stod kvar och förvissade mig om att jag mitt i kaoset var på rätt väg.

Att vistas i naturen, Guds skapelse, och samtidigt röra på kroppen, också Guds skapelse, har enligt min erfarenhet visat sig öppna för ett nära möte med Gud, skaparen. I takt med att pulsen höjs, andningen stegras och kroppen rent fysiologiskt får avge energi släpper all oro, stress och frustration sitt grepp om mig. Löpsteg för löpsteg får jag hjälp att sänka garden, låta de malande tankarna vila och tillåta Gud att närma sig mig.

Skövlingen kan leda till spirande skog

Månaderna innan jag bevittnade gallringen i skogen hade min tillvaro kantats av sjukdom i familjen följt av sorg, konflikthantering och vägval. Men när jag nu stod i den glesa gläntan kom insikten om hur en hänsynslös skövling kan få leda fram till spirande skog. En skönhet som på samma gång är ny och välkänd. Den milda doften av kåda och nyfallna träd ingöt trygghet mitt i kaoset och jag fann vila i Guds famn. Det kommer att bli bra. Det får ta sin tid; det tar tid att spira. De trygga träden med djupa rotsystem står kvar. Stigarna blir snart tydliga på nytt, tillsammans med nya stigar och ny växtlighet.

Jag längtar efter att se ännu mer av hur kroppen får vara en del av vårt möte med Gud. Hur vila, ansträngning, uthållighet - att fysiskt använda kroppen - får hjälpa oss att hantera det vi möter, betona det vi vill uttrycka och öppna för det avklädda mötet.

Om Kristin Zetterlund

Studerar till fysioterapeut och arbetar som bibellärare på Liljeholmens bibelskola, med fokus på ”ande, kropp och själ”.

En bra lördag innehåller en utflykt med familjen och några vänner, en spännande aktivitet i naturen och mat lagad över öppen eld. Kvällen får gärna tillbringas med samma sällskap i vårt uterum med varma filtar, kopp te och livsnära samtal medan mörkret lägger sig.

Ett bibelord: Mark 5:1-20 om att återfå sin mänsklighet vid Jesu fötter, ”klädd och vid sina sinnen”.

Följ Kristins reflektioner på instagramkontot @kristinochkroppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den här texten publicerades först i tidningen Direkt i juni 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text: Kristin Zetterlund