Leotir: Vi ser ett brödunder i Paraguay

I dessa tider av restriktioner är det utmanande att tillsammans med våra partners försöka hitta nya vägar för arbetet. Anna-Maria Jonsson är regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön och hon hade tidigt kontakt med vårt partnersamfund i Paraguay, ett av Latinamerikas fattigaste länder. Deras insatser i krisen har vuxit och nu vittnar de om vad som kan beskrivas som ett brödunder.

”I ett tidigt skede pratade jag med vårt partnersamfund CIBB i Paraguay, som är ett av regionens fattigaste länder, om vad vi skulle kunna göra för de mest utsatta i landet. Vi pratade då lite löst om att dela ut matpaket och jag nöjde mig med det.

Några veckor senare får jag rapporter om att de sociala projekten och församlingarna börjat dela ut mat, vilket ökat förtroendet för dem i samhället. Utifrån detta började myndigheter använda församlingarna som matutdelningscentraler och sedan började företagare också att donera mat vilket gjorde att det lilla arbete som man började med växte och förmerades.

Jag ringde då upp generalsekreteraren Leotir Popp och ville uttrycka min glädje över det som händer: att ett samfund som så många år velat stärka sin roll i samhället nu får den möjligheten. Han berättar för mig att samfundet nästa helg skulle ha haft sitt årsmöte. Det tema som styrelsen hade satt långt tidigare var ”Kyrkans roll i samhället” och den text de hade valt var när Jesus gav mat till massor av människor utifrån några bröd och fiskar, det vi kallar för brödundret. När de valde temat och texten förstod de inte riktigt dess mening och betydelse, men nu har ordet förvandlats till handling.

Årsmötet blev inställt eftersom man enligt restriktionerna som råder inte får genomföra det, men Guds ord blir verklighet. Man kan nu uppfylla det tema som var tänkt, för Gud visste vad som skulle hända och vilka behov som låg framför.”

Leotir Popp är generalsekreterare för vårt partnersamfund CIBB i Paraguay.

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg!öppnas i nytt fönster

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Hör av dig till mig om du vill veta mer!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se