Marja lurades med löften om ett bra jobb - fick hjälp hos Threads of Hope

En av insatserna som vi i EFK gör mot människohandel i Europa är att ge stöd till företaget Threads of Hope i Aten, Grekland. Vi i EFK har funnits med genom personal och ekonomiskt stöd i fyra år. Det är ett litet icke-vinstdrivande sy företag som tränar och anställer kvinnor som fallit offer för trafficking och prostitution.

Många som fastnat i prostitution drömmer om att kunna ta sig ur den situation de befinner sig i, men tror inte att det är möjligt. Det finns många hinder på vägen mot ett annat liv, som fruktan, skulder till sin trafficker och skam för att återvända hem. De allra flesta har inte heller något sätt att försörja sig om de lämnar. Här gör Threads of Hope skillnad.

De flesta kommer direkt från ett liv på gatan eller från bordeller. De får lära sig ett yrke och kan skapa något vackert med sina händer. Det är början på en helande process.

Marja har fått ett helt nytt liv

Marja blev lurad i sitt hemland med löften om ett bra jobb, i stället hamnade hon i prostitution i Aten. Hon trodde inte att hon någonsin skulle kunna göra något annat med sitt liv. Nu har hon jobbat flera år på Threads of Hope och hyr ett litet hus i utkanten av Aten där hon bor med sin son och pappan till sitt barn. Hon är nu en jätteduktig sömmerska och har gjort fantastiska framsteg. Nu kan hon använda sina händer till att skapa något som andra ser ett värde i. Nyligen tog hon körkort och har skaffat sig en liten bil. Nu drömmer de om att pappan som kom hit som flykting för 12 år sedan ska få sina papper i ordning så de äntligen kan gifta sig.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.