Micael: "När tro och uthållighet förenas ger de tröst"

"Hur ska vi ta oss genom detta, undrar jag, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Hebreerbrevets författare räcker upp handen och svarar, Hebr 10:36: 'Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.'"

Läs vad Micael Nilsson, pastor och föreståndare i Baptistkyrkan Tabernaklet i Göteborg, skriver om upptäckten som ger tålamod och uthållighet.

Jag sitter ensam vid köksbordet. Jag är inbjuden att tala till ett antal kristna ledare ”över nätet”. Framför mig står en skärm som delats upp i nio små rutor. En massa vänner passerar i revy. Men de är alla någon annanstans. Och jag känner det än en gång: Denna pandemi är en öken.

Hur ska vi ta oss genom detta, undrar jag, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Hebreerbrevets författare räcker upp handen och svarar, Hebr 10:36: ”Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.”

Jo, visst. Det är bara det att… det är så mycket lättare sagt än gjort.

Kanske läser jag slarvigt. Bibeln kombinerar två ord, ”tro och uthållighet” eller ”tro och tålamod”, beroende på översättning. Kanske är det först när dessa ord förenas de blir till tröst. Uthålligheten behöver tron. Vi behöver något att tro på för att orka. Och tron behöver vara uthållig för att ta oss någonstans.

Att ”uthållighet” även kan översättas ”tålamod” är en viktig upptäckt. Utan tålamod blir vi rastlösa. Och rastlösheten kommer knappast att hjälpa oss.

Trots att så mycket är svårt får Jesus det att låta enkelt. Joh 14:1: ”Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig.”

Jag tycker om att det får vara enkelt en stund och tänker: Så måste det vara. Till slut är det inte tron i sig själv utan den vi tror på som hjälper oss. Sund tro är inte självbeskådande. Den sunda tron ser Jesus och blir glad. Vad vi än möter är han hos oss. Vart vi än är på väg har han varit där först. Det är den
upptäckten som ger uthållighet eller tålamod. Välj den översättning du behöver.

Den här texten publicerades först i specialnumret av tidningen Direkt i mars 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text: Micael Nilsson, pastor och föreståndare i Baptistkyrkan Tabernaklet i Göteborg.