Saneya - änkan som vägrade tigga

När Saneyas man dog, förlorade hon inte bara sin livskamrat. Hon förlorade även familjens inkomst. Vändningen kom när hon fick kontakt med Think&Do och deras projekt som hjälper människor till försörjning.

På många håll i Mellanöstern är fattigdomen och en känsla av hopplöshet utbredd. Detta skapar i sin tur en grogrund för extremism och andra stora problem som regionen står inför. På Egyptens landsbygd lever upp emot 40 % av befolkningen under fattigdomsgränsen. Think&Do, vår partner, som vi i EFK var med och startade 1996, har lång erfarenhet av att tillsammans med lokala församlingar arbeta med att utrusta människor så att de kan lyfta sig ur extrem fattigdom.

En av dessa är Saneya, från en liten by i södra Egypten. Hon hamnade i en mycket svår situation då hennes man dog för fem år sedan.

– Det var svårt att överleva. Jag hade ju två döttrar att försörja, berättar Saneya. Men jag vägrade tigga.

Genom Think&Dos personal i byarna fick hon möjlighet att få yrkesträning i sömnad och ett lån att kunna köpa en symaskin. Nu syr hon lakan och säljer och kan på så sätt försörja sig och sina döttrar.

– Jag har kunnat betala tillbaka hela lånet och får en inkomst som jag kan försörja oss på, säger Saneya. Think&Dos personal besöker mig också regelbundet och bryr sig om mig och barnen. Jag känner mig så älskad av dem och Gud."

Saneya är inte ensam. Sedan starten för 23 år sedan har över 40 000 personer fått yrkesträning och närmare 8 000 små företag har startats genom mikrolån. Genom träning i tio olika yrken och möjligheter till mikrolån har tiotusentals människor fått möjlighet att försörja sig själva och sina familjer.

Läs mer om projektet som hjälper människor som Senaya ur fattigdom! Öppnas i nytt fönster.

Text: Mattias Davén Bild: Jonatan Strömgren