Serbien: "De unga är verkligen 'on alert' i den rådande pandemin"

Bread of Life har sedan starten för 30 år sedan kunnat hjälpa många tusen människor i utsatthet i Serbien. I rådande pandemi är det de unga som kliver fram.

Dane Vidovic, pastor i baptistförsamlingen i Belgrad, berättar här om hur församlingen tillsammans med Bread of Life responderat på coronapandemin. Han drar bland annat paralleller till hur det var när samma församling för trettio år sedan tog modiga steg för att möta situationen i dåvarande Jugoslavien.

”Det var en otrolig erfarenhet för vår församling när vi för trettio år sedan beslutade oss för att vara med och respondera på den krigs- och flyktingsituation vi befann oss i då, i det forna Jugoslavien. Då, för länge sedan, var det några få och möjligtvis naiva personer som tog ett par väldigt modiga steg. Med mycket begränsade resurser började man hjälpa flyktingarna som kom i hundratusentals, först från Kroatien och därefter från Bosnien och Kosovo.

Då hade vi inte någon aning om att de små steg som några få människor tog, så småningom skulle växa och utvecklas till att bli en stor humanitär organisation – Bread of Life, som under åren som gått sedan dess kunnat hjälpa många tusen människor i utsatthet.

Inspirerade av det som hände då för trettio år sedan, och med insikt om att vårt allra första initiativ kom till stånd på grund av den allra största tragedi vårt samhälle upplevt sedan andra världskriget, inser vi nu att den pandemi vi nu befinner oss i är en ännu större utmaning än något vi tidigare upplevt. Men på nytt får vi bli inspirerade av de initiativ som tas. I vår församling har en grupp unga volontärer och studenter tagit initiativ till hjälpinsatser främst bland äldre och personer med funktionsnedsättning i Belgrad. De har med hjälp av Bread of Life förmedlat matpaket och hygienartiklar till denna redan mycket utsatta grupp. Initiativet fick senare också uppmärksamhet i nationell radio vilket vi är glada för. Bread of Life förmedlar inte bara varor – de ger också psykosocialt och andligt stöd. Ett stöd som visar sig vara minst lika viktigt som maten och tvålen.

Som pastor är jag mitt i allt detta glad över att den unga generationen inte är passiv – tvärtom. De är verkligen ”on alert” och har det fulla stödet från vår församlings ledarskap.”

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg!öppnas i nytt fönster