Shongwe: "Vi vill ha en kyrka i varje stad, där unga kan mötas"

Eswatini (tidigare Swaziland) är ungefär lika stort som Värmland och har 1,3 miljoner invånare. I landets största stad Manzini bor ca 120 000 människor. Staden växer och här finns universitet och företag som drar till sig unga. EFKs partnerkyrka Holiness Union Church (HUC), som Helgelseförbundet var med och startade, har 18 församlingar runt om på Eswatinis landsbygd. Nu längtar de efter att också arbeta mer aktivt i städerna för att nå de unga.

– Vi vill ha en kyrka i varje stad, där unga kan mötas, säger Steven Sibusiso Shongwe, en av ledarna inom HUC.

Det är en viktig vision i en tid då urbaniseringen ökar i Eswatini. Många unga som lämnar landsortsförsamlingarna hittar inte en andlig familj att tillhöra i staden och förlorar sin tro.

– Vi har burit visionen en tid eftersom de flesta av våra kyrkor är ute på landet. De unga åker till stan, men där finns ingen kyrka som de känner sig hemma i. Vi vill också nå de som inte känner Jesus, och vara med och utbreda Guds rike i staden, säger Shongwe.

HUC har en längtan att nå unga. De senaste åren har de bland annat satsat mycket på ledarträning för unga i rörelsen. Fotot är taget vid en ledarträning 2019. Foto: David Holmberg

EFK sänder missionärer

Nu inleder de alltså ett församlingsplanteringsarbete i landets största stad, Manzini. Under året sänder EFK ut Andreas och Sandra Palm som missionärer till HUC Öppnas i nytt fönster.. Huvudfokus för Andreas och Sandra är att
arbeta med församlingsplanteringen i Manzini. Dessutom kommer de att arbeta med lärjungaträning och ledarskap i kyrkan i stort.

– Vi tror att unga som på det här sättet förlorar kontakten med sitt sammanhang, mer än någonsin behöver en relationsbaserad kyrka där de kan hitta sitt hem i Jesus. Det finns många engagerade och duktiga kristna unga som har gåvor och passion som behöver få möjlighet att växa genom mentorskap av äldre. Där vill vi finnas till, säger Andreas och Sandra.

Gud verkar i den här tiden

HUC har en lång historia och stor erfarenhet av att arbeta med församlingsbyggande. Shongwe känner väl igen sig i orden om tro och tålamod i Hebr 6:12, inte minst när man arbetar med församlingsplantering.

– Tro och tålamod är väldigt, väldigt viktigt. Arbetet kanske inte händer i den takt du vill och på det sätt du vill, så du behöver ha tålamod och tro att saker kommer växa, säger han.

Eswatini har liksom andra länder i södra Afrika drabbats relativt svårt i coronapandemin. I december avled landets premiärminister och restriktioner för att hålla smittspridningen nere råder i hela landet.
Shongwe ser att Gud verkar i den här tiden.

– Jag tänker att i denna tid får vi inte tappa tron. Gud är fortfarande Gud, oavsett vad som händer. Ha tålamod, var stark och vänta på Gud. Håll fast i tron och förtrösta på Gud.

– Gud lär oss att förstå honom, vi måste ha en personlig relation till honom. I tider som dessa är det så viktigt att ha en nära relation till honom, vi måste förstå vem Gud är.

Vill du vara med och stötta arbetet i Eswatini?

Stötta Andreas och Sandra Palm: Läs mer här om hur du kan vara med och stötta deras tjänst ekonomiskt och i bön. Öppnas i nytt fönster.

Ge en gåva: Swish 900 4037 eller bg 900-4037. Märk din gåva med projektnummer "45531".

Här kan du läsa mer om HUCs arbete! Öppnas i nytt fönster.

Den här texten publicerades först i specialnumret av tidningen Direkt i mars 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text: Anneli Dagernäs och Kristina Sandin