Självhjälpsgrupper förändrar familjers situation

"I flera av EFKs projekt arbetar vi genom självhjälpsgrupper. Det kan låta banalt men genom att få träning i hälsa, kunskap om sina rättigheter och om hur myndigheterna fungerar så händer det ofta att förändring påbörjas."

Det skriver Linnea Åberg, regionledare för EFKs arbete i Asien, efter sitt senaste besök i Bangladesh och en av de självhjälpsgrupper som vår partner arbetar med där.

Framför mig på mattan sitter en grupp kvinnor i färgglada kläder. Några är blyga och vågar inte riktigt möta min blick. Andra skrattar högt och pratar i mun på varandra. Kvinnorna berättar stolt att de är 16 kvinnor som träffas en gång i veckan, hur de har ett kollektivt banksystem och att de vid flera tillfällen har avstyrt både barnäktenskap och våld i hemmet.

I flera av EFKs projekt arbetar vi genom självhjälpsgrupper. Det är ett sätt att stärka de ultrafattigas självförtroende och möjligheter till ett värdigare liv. Det kan låta banalt men genom att få träning i hälsa, kunskap om sina rättigheter och om hur myndigheterna fungerar så händer det ofta att förändring påbörjas. I grupperna hjälps medlemmarna åt att söka lösningar på sina utmaningar och problem, vilket gör att de upplever att de tillsammans både har förmåga och kraft att förändra sina situationer. På en del platser utformar gruppen ett sparsystem från vilket de kan få ta lån för att investera i något som kan leda till inkomst. På andra platser blir de både medlare och ”väktare” som är med och förhindrar tidiga äktenskap eller familjekonflikter.

Jag följer med en av kvinnorna till det lilla plåtskjulet där hon har flera kärl som fungerar som varmkompost. I ett område med dålig jord är hennes kompostjord och maskar säljbara till ett bra pris. Komposten har förändrat familjens situation – från en osäker tillvaro med oregelbunden inkomst till en situation där det går att planera längre än till nästa måltid.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.