Stefan skapar lokalt engagemang för världen
Stefan Rosth brinner för att engagera människor i att ge till mission. Här berättar han och Hans Lindstrand om insamlings engagemang i den lokala församlingen och långsiktiga effekter ute i världen.
Stefan är huvudledare för mission i Lugnetkyrkan i Falun där de både har en Second hand-butik och andra insamlingar till Ge för livet. Hans är verksamhetschef för insamlingar inom EFK och arbetar tillsammans med församlingar genom bland annat insamlingskanalen Ge för livet. Båda tycker de att styrkan med Ge för livet är att insamlingarna kan riktas till alla på en ort, även om man inte vill ge till religiös verksamhet, och det skapar viktiga mötesplatser lokalt.
– Det är positivt engagemang från personer utanför kyrkan men det krävs att man samlar in till något som är aktuellt i media, säger Stefan.
Engagemang utanför kyrkan
I Lugnetkyrkan har de flera gånger per år en barnklädesloppis. De har också genomfört loppet Varva för världen.
– Det var jättekul och blev en riktig folkfest! Det kom andra människor än de som vanligen engagerar sig i församlingen,
berättar Stefan.
– Varva för världen exploderade lite i år, fyller Hans i och fortsätter:
– Vi som arbetar på EFKs Sverigekontor kan hjälpa till med att skicka ut projektledare. Det är en kul grej som sätter församlingen på kartan.
Hyllar volontärer i second hand-butikerna
– Det är värt att lyfta fram second hand-butiken och den avkastning som det ger, säger Stefan. Utan alla volontärer som jobbar år efter år skulle inte Ge för livet få in de summorna de får idag menar Stefan. Butikerna är också en mötesplats där volontärerna skapar viktiga relationer på orten.
– Dessutom är det ett viktigt miljö- och återbruksarbete som vi kanske inte lyfter så ofta, säger Stefan.
Långsiktighet ger resultat
Det är de långsiktiga resultaten som motiverar både Stefan och Hans. Hans tar några exempel:
– I Centralafrikanska republiken har jätteinsatser lett fram till en egen nationell kyrka med egen ledning och de sköter egna sociala projekt. Efter lång tid förändrar våra insatser ett samhälle och delar av ett helt land, säger Hans och fortsätter:
– I Nepal fanns ingen kristen 1951 men nu är de mer än en miljon. Det finns sjukhus och mycket drivs av nepaleserna själva idag.