Usha kämpar för de allra mest utsatta i Indien

Usha Das (klädd i rött) leder utvecklingsarbetet i vår partnerorganisation i Indien.

Anneli Nilsson, EFKs medarbetare i Asien, har mött Usha Das som leder utvecklingsarbetet i EFKs partnerorganisation i Indien. Det är inte ett arbete utan utmaningar, men Usha drivs av nöden för de utsatta och orden i Jakobs brev 1:27.

Jag har i mitt arbete för barns rättigheter träffat Usha Das både på hemmaplan i Gorakhpur i Indien och i Chiang Mai på konferenser och nu ses vi över Zoom. Som ledare för EFKs partnerorganisations utvecklingsarbete har hon ett stort ansvar och många strängar på sin lyra. Usha är en färgstark kvinna och har nära till skratt. Under mina resor i Indien har jag slagits av med vilken värme och omsorg hon pratar med kvinnan i ett enkelt skjul invid järnvägen såväl som med barnen i skolan i Chehri, men också rör sig obehindrat i officiella sammanhang.

Usha brinner för sitt arbete och allt började med det bibelord som inte gav Usha något val. Jakobs brev 1:27 som uppmanar oss att ta hand om barn och föräldralösa. Inspirerad av bibelordet och med nöden av de allra mest utsatta i Indien framför ögonen har Usha fortsatt att tjäna Gud genom att förmedla Kristi kärlek genom ord och handling.

"Men att ta hand om föräldralösa barn och änkor i deras nöd och hålla sig obesmittad av världen, det är en gudstjänst som är ren och fläckfri inför Gud och fadern." Jak 1:27

Utsattheten är enorm för många barn i Indien. Här jobbar Usha och vår partnerorganisation för att ge barnen en chans till ett bättre framtid.

Men utmaningarna är stora. Kulturella normer och strukturer i samhället som ignorerar kvinnors och barns rättigheter och lagar som inte ger det skydd och stöd åt de mest utsatta eftersom byråkrati, makt och korruption står i vägen.

- Det som måste ske är en attitydförändring i hela samhället, säger Usha. Därför tror jag att påverkansarbete i alla samhällsskikt, gentemot myndigheter såväl som genom föräldrautbildning och samarbete med grupper i lokalsamhället som vill göra skillnad, är den strategin som leder till förändring på sikt.

Hur orkar du?

- Varje barn som återförenas med sin familj eller får ett nytt hem och varje kvinna som blir upprättad ger mig glädjen och inspirationen att fortsätta och inte ge upp. Men den djupaste glädjen känner jag när någon lär känna Jesus som är kärleken själv. Det är i tron jag hittar kraften.

- Jag ser också hur projekten vi har bidrar till att fler och fler i samhället känner sitt moraliska ansvar att bidra till barns utveckling och skydd i ett samhälle där barn i fattiga familjer och barn som lever på gatan ofta föraktas eller ignoreras. Min dröm för Indien är trygga familjer, där kvinnor och barn respekteras för sin egen skull.

Men hur kan vi i Sverige utmanas att stötta arbetet på lång sikt?

- Genom att mobilisera förbön för Indien, säger Usha och fortsätter:

- Det är de mest utsatta som förlorat sina anhöriga i pandemin, men också som kommer att lida av konsekvenserna under lång tid. Ni kan ge stöd och utbildning till pastorer och professioner i socialt arbete som behövs mer än någonsin. Vi vill fortsätta vara en positiv kraft och ett föredöme för andra att ge människor möjligheter till det liv som Gud ämnat dem till.

Och jag är så glad att i det arbetet får vi i EFK vara med.

Text: Anneli Nilsson Foto: EFKs partnerorganisation i Indien

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i maj 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.