Torp: Gud mötte människor i bänkrad efter bänkrad

Tidningsartikeln på kontorsväggen vittnar om den radikala omvändelsen som Daniel Berger och hans kusin Marcus upplevde för tjugo år sedan.
– Jag kapitulerade till Gud och idag sänder Gud människor till mig, säger Daniel.

Men utan en envis farmor är det inte säkert att något skulle ha hänt. Daniels farmor Ingrid hade nämligen länge försökt att övertala Daniel skulle följa med ut till Torp. 
– Jag minns hur jag tänkte: ”vad är det här för sammanhang”? 

Väl inne på mötet upplever den då 16-årige Daniel att den ivrige evangelisten Christer Lindberg har något att säga. 
– Han predikade så det träffade rakt i hjärtat. Det blev en Gudsnärvaro där jag efteråt fick förklaringen att den helige Ande gick från bänkrad till bänkrad. Och crescendot löd: ”Du som upplever att det här gäller dig, kom fram”. Jag överdriver inte om jag säger att redan då upplevde en kallelse över mitt liv. 

Men utan någon bra förklaring, hamnade denna upplevelse i skuggan.
– Jag började småfesta mer och mer. På krogen hände det då och då att jag tänkte ”det här är inte du”. Jag gömde mig bakom en fasad, där jag lyckades hålla den andliga erfarenheten tillbaka.

På hemväg från en flera dagar lång fisketur i Norrland med bästa vännen och kusinen Marcus, började Daniel berätta om sin upplevelse på Torp.
– Tydligen blev jag inlevelsefull när jag berättade om mitt tidigare Gudsmöte, för Marcus blev så tagen att han vevade ner vindrutan och slängde ut cigaretten. Jag fick ett infall och sa att vi kunde åka till Torp. Där fanns det ju om inte annat många snygga tjejer.

Framme på Torpkonferensen blev det istället Gud som tog kontakt. 
– Jag minns att Anders Nordström var med och bad med oss. Marcus blev frälst och senare döpt i den helige Ande och jag själv kände ”nu kapitulerar jag till dig Gud, nu blir det inget småfestande mer”.

De blev superradikala båda två, men upplevde efter en tid att de saknade nya utmaningar. Utmaningen kom väldigt spontant, visade det sig.
– Vi sprang på Anders Nordström på stan, som utan att tveka berättade att det är dags för terminsstart för bibelskolan på Götabro. Han talade sig varm för den och berättar att han dessutom mindes oss från bönesamlingen under konferensveckan. Gud sände Anders denna kväll. Marcus och jag var frustrerade och bad Gud om ett tecken i vår frustration. Vi sade upp våra jobb och anmälde oss till bibelskolan. Vi såg det som Guds tilltal den kvällen.

De anmälde sig och ganska snart blev det dop i Mellringekyrkan i Örebro. 
– De tio veckorna på Götabro det året var guld värda, säger Daniel. Jag minns att jag på mitt första jobb på ett behandlingshem hade svårt att inte berätta om min tro. Det var lättare när jag senare arbetade på LP-stiftelsen.

– Grunden till mina olika arbeten går att spåra till kallelsen jag fick vid mitt första riktiga Gudsmöte. Och det är den som bär mig även idag. Idag sänder Gud människor till mig där jag får visa på vem Kristus är och vad han gjort. Min karriär skulle säkert tagit en annan riktning utan den här kallelsen, men jag har aldrig känt mig frestad att spekulera i vad. Jag är istället väldigt tacksam till de utmaningar jag får vara med och vända till något bra, säger Daniel.

Detta är en kortad version av orginalintervjun som fanns med i specialtidningen "Tillsammans rustar vi Torpladan och Götabro" som kom ut 2014.