Hur påverkar coronapandemin barnen?

Vecka 40, 28 september-4 oktober 2020

Latinamerika är den region i världen som är allra mest drabbad av coronapandemin och det är många utsatta människor som lider. Men frågan är vad händer med barnen och deras rättigheter? Eftersom regionen präglas av bristen på jämlikhet så kan situationen variera mycket. I och med att skolan har stängt ner så upptäcks mer sårbarhet än vad man kan tro.

Många av barnen i de lägre klasserna har föräldrar som arbetar som dagarbetare eller säljer olika saker på gatan. För att överleva blir de tvungna att vara ute och arbeta och deras barn lämnas ensamma utan stöd. När skolan ställs in för att smittorisken är för hög för barnen så tänker man inte på att många familjer lever i trånga utrymmen där risken att bli smittad hemma är stor. Att inte få gå till skolan kommer att skapa kunskapsluckor men enligt brasilianska tv kanalen ”Globo” innebär det också att 9 miljoner barn inte får någon skollunch – vilket för ganska många är det enda mål riktig mat man får på dagen. Det ser inte annorlunda ut i övriga länder i regionen.

För våra partners i regionen har det varit en utmaning att vara ett stöd för barnen och deras familjer. Vår partner CCAB i Paraguay ger skolstöd när skolan är stängd, MASUR i Peru har gjort matkassar till barnen och deras familjer och FEPAS i Brasilien har delat ut över 20 ton mat. Utmaningen fortsätter då pandemin är långt ifrån att vara över i regionen och vi behöver hjälpas åt att bidra på olika sätt för att lätta bördan.

Jesus sa: Låt barnen komma till mig för dem tillhör Guds rike.

/Anna-Maria Jonsson, regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön, samt med i Internationella programmets ledningsteam.

Tacka Gud för:

  • allt det som redan gjorts för de mest utsatta där församlingar i regionen fått vara ljus och salt i en svår tid.

Var gärna med och be för:

  • barnen som blir extra utsatta i den här tiden. Beskydda dem och fyll dem med hopp inför framtiden.
  • våra partners som kämpar med sin egen ekonomi samtidigt som nöden bara växer. Vi ber om mer resurser och kraft till dem som arbetar i direkt anslutning till barnen.