Fastan v10 2021

Vecka 10, mars 2021

Kalibrera!

Även om fastetiden fått en slags renässans under de senaste åren anar jag att många av oss fortfarande är lite undrande över själva praktiken. För mig hjälper det mig att förstå poängen genom att se fastans fyrtio dagar före påsk som en förberedelsetid.

Vi närmar oss det absoluta crescendot i kyrkans årshjul, och på väg dit ges vi möjlighet att justera och längta. Vi får chansen att för en period säga nej tack till en del som riskerar distrahera oss från att följa Jesus. Och vi får utrymme att säga ja tack till vanor och handlingar som hjälper oss att kalibrera våra hjärtan och våra handlingar till Jesus.

Jag som arbetar i en lokal församling funderar mycket på vad pandemins långa påtvingade distans och inaktivitet gör med oss. I värsta fall förlorar vi både goda vanor och nära gemenskap. I bästa fall vinner vi ny längtan och får möjlighet att lära oss göra nya saker på nya sätt. Troligen är sanningen lite av både det värsta och det bästa. Men hur som helst, om det nu är så att vi närmar oss slutet på pandemins begräsningar så behöver vi i bön och arbete ta oss an nuet som en förberedelsetid. Nu har vi möjlighet att söka hur vi möter framtiden så att vi som individer och församlingar är med Jesus, blir som Jesus och gör det som Jesus gjorde.

Rikard Edefors, pastor i Immanuelskyrkan i Örebro

Be för

  • Våra lokala församlingar och våra ledare så att vi inte tappar modet utan istället tar oss an den tid vi befinner oss i som en förberedelsetid.
  • Oss som troende så att vi rätt tar oss an fastans möjlighet att kalibrera våra liv och vår efterföljelse till Jesus.

Tacka för

  • Allt som vi som församlingar tvingas lära och förnya under pandemin.