Fastan v13 2021

Nu går vi in i den sista veckan av fastan. Den brukar kallas för Stilla veckan och till helgen firar vi sedan Påsken. Denna veckan inleds med intåget i Jerusalem, sen kommer den sista måltiden, kampen i Getsemane, korsfästelse, död och uppståndelsen till nytt liv.

Stilla veckan och påsken har i många år varit en viktig vecka för mig. Det är som att hela livet och tron ryms inom dessa dagar. I Bibelns berättelse möter vi förväntan, avsked, vänskap, svek, rädsla, sorg, glädje, förundran och hopp.

När vi stannar upp vid texterna runt Getsemane så inser vi att Jesus delar erfarenheten av ångest och oro med oss. Vi är aldrig ensamma i ”vårt Getsemane”, han är där med oss.

När vi står med Maria vid korset fot på Långfredagen så inbjuds vi att sörja. I år får vi sörja allt det vi förlorat i pandemin. Människor som dött av sjukdomen, men också förlorade upplevelser, krossade drömmar och gemenskap med familj och vänner som vi fått avstå.

På påskafton kan jag inte låta bli att tjuvstarta lite, jag vet ju ändå att påskdagen kommer. Det blir en dag då gömda påskägg får symbolisera förväntan och glädje. Glädjen blommar sedan ut förfullt under påskdagen. Döden förlorade sin kraft och Livet segade!

Kristus är uppstånden, ja, han är sannerligen uppstånden!

Linalie Newman
Missionsdirektor, Evangeliska Frikyrkan

 

Tack:

  • Tack Jesus för att du gav dig själv, för att du led, dog och återuppstod.

Bön:

  • Vi ber för alla dem som kämpar i ”sitt Getsemane” med oro och ångest. Tack att du är där, kom med helande och befrielse.
  • Vi ber att uppståndelsen ljus ska få fylla våra liv med glädje och frid.
  • Vi ber för dem som sörjer nu, du Gud är all tröst Gud, kom med tröst och nytt hopp.