På missionssjukhuset i Mpongwe finns en unik berättelse i varje sjukhussäng

Ellen Sköld har tagit en paus i sina läkarstudier för att resa ut med StepOut till Mpongwe, Zambia.

I Zambia i byn Mpongwe finns ett missionsjukhus som drivs av EFKs partnerorganisation MBA. Här vårdas bland annat många barn för undernäring, kvinnor kommer för att föda och människor med hiv får behandling. Mitt i detta får vi som StepOutare vara en del.

Jag som skriver detta heter Ellen Sköld och befinner mig just nu i Zambia tillsammans med två tjejer till. Hemma studerar jag till läkare men har nu pausat studierna för att få vara en StepOut-praktikant inom EFK och genom detta få prova på mission och utvecklingsarbete.

Jag får tillsammans med Dr. Salumo under ronden möta en ettårig pojke i en av sängarna på barnavdelningen. Pojken sitter i sin pappas knä, gnyende och med en apatisk blick. De smala benen är uppsvullna och magen utspänd. Diagnos: grav undernäring. Dietisten kommer och behandling påbörjas. Han vägs varje dag och efter ett par dagar har han börjat öka i vikt. Färgen i ansiktet börjar komma tillbaka, gnyendet byts ut mot små bebisord och den apatiska blicken blir mer nyfiken. Pappan och sonen kan efter en vecka få komma hem.

Detta är en av berättelserna från sängarna på sjukhuset. I varje säng finns en unik berättelse men alla med samma inslag. Hur de har fått vård. Här får vi konkret se hur mission och utvecklingsarbete gör skillnad i människors liv.

/Ellen Sköld,
StepOut-praktikant i Zambia

Här kan du läsa mer om Mpongwe Mission Hospital i Zambia. Öppnas i nytt fönster.

Vi tackar Gud för

  • Att missionsjukhuset får bistå med vård till många människor
  • Att vi som StepOut-praktikanter får se och lära oss hur mission kan se ut och vad det gör med våra hjärtan.

Vi ber för

  • Att sjukhuset som saknar mycket resurser såsom exempelvis läkemedel ska få mer resurser att röra sig med och på så vis kunna hjälpa fler.
  • Personalen på sjukhuset, att de ska få energi och uppmuntran från Gud i sitt arbete.
  • Att människor och församlingar hemma ska få en ny längtan efter mission och att Gud ska visa konkret på hur det kan se ut.

Vecka 39 - september 2021