Skapar du rum för unga och deras
drömmar?

"Jag var tretton år första gången jag var med på en ledarsamling i kyrkan där jag växte upp. Jag drack saft och åt ostmacka och försökte hänga med i vad som hände. Jag kände mig liten och stor på samma gång. Det var fint att få vara med de vuxna ledarna, de tog mig på allvar och vände sig även till mig när de planerade och pratade. Jag kände mig samtidigt nervös och ville säga bra saker."

Det skriver Linalie Newman i veckans bönebloggstext.

När jag var 19 år ledde jag både barnkören och ungdomskören. Jag kunde varken läsa noter eller dirigera men jag kunde få alla att sjunga samtidigt och se glada ut. Jag drömde mardrömmar om att jag
stod framför kören och försökte leda den men alla ignorerade mig och började sjunga en helt annan sång.

Jag ledde inte ensam. Jag hade flera med-ledare som var några år yngre än mig. Unga och entusiastiska satte vi upp musikaler och bjöd in alla skolelever i kommunen. Vi var på påhejade och hjälpta av en hel församling. Ljudtekniker tog ledigt från jobbet för att vara med, damer sydde kläder, pensionärer fixade lunch till alla körsångare och föräldrar skjutsade och stod först i kön när det sen var kvällsuppsättning.

Jag är så tacksam till min hemförsamling för att jag fick växa i ledarskap och ansvar redan när jag var ung. Jag önskar att alla unga skulle få växa upp i en gemenskap där deras engagemang togs på allvar, hur det än såg ut. För mig var det ledarskap men för nån annan kanske det handlar om ett teknikintresse, en missionell längtan, en kreativ gåva eller en vilja att förändra och göra på ett nytt sätt.

Vilka unga finns runt dig? Är du med och skapar en plats där deras engagemang för Guds rike får växa och utvecklas? Skapar du rum och plats för deras drömmar, tankar och idéer? Ledarna i HTB i London har formulerat det så här: ”En församling växer automatiskt uppåt i ålder och inåt i fokus, den kan bara växa nedåt i ålder och utåt i fokus genom medvetna val.”

Låt oss tillsammans som rörelse ta medvetna val framöver så att vi växer nedåt i ålder och utåt i fokus.

/Linalie Newman
Missionsdirektor Evangeliska Frikyrkan

Vi tackar Gud för

  • alla äldre "påhejare" i församlingarna som ger av sin tid och sitt engagemang för att de unga ska få utrymme att växa och hitta sin plats.
  • alla unga och deras drömmar, tankar och idéer.

Vi ber för

  • att alla unga ska få växa upp i en gemenskap där deras engagemang tas på allvar, hur det än ser ut.
  • att vi tillsammans som rörelse ska ta medvetna val framöver så att vi växer nedåt i ålder och utåt i fokus.

Vecka 40 - oktober 2021