Dela evangelium i Sveriges utsatta områden

Människor kommer till tro i Husbykyrkan. I den här veckans böneblogg skriver pastor Anton Thilander om att dela evangelium i Sveriges utsatta områden.

Enligt polisens senaste statistik har Sverige 61 utsatta områden. Det vill säga områden som på ett särskilt sätt präglas av kriminalitet, socioekonomisk utsatthet, segregation och fattigdom. I ett sådant område befinner sig Husbykyrkan, i Järvaområdet i nordvästra Stockholm.

Här har det, inom en radie av ca 2 km, skett 17 mord i en pågående gängkonflikt bara sedan 2018. Många av dessa mord har skett på öppen gata. Redan socialt utsatta barn och unga växer upp i en miljö där dödligt våld är ständigt närvarande, vilket självklart ger trauman.

Vad är evangelium för den ensamstående mamman som kämpar för mat och tak, och vars största önskan är att flytta? Vad är evangelium till barnet som ingen kan hjälpa med läxor och som går hungrig på skol-loven?

I Sveriges utsatta områden finns det totalt ett tiotal etablerade EFK-församlingar och församlingsplanteringar – som på olika sätt får sprida ljus, hopp, kärlek och frihet. Som i ord, handling och i Andens kraft bryter mark åt Guds rike. Det är inte ett lätt uppdrag, men ett viktigt!

/Anton Thilander
Pastor och föreståndare Husbykyrkan

Be:

  • För fler pionjära initiativ i våra utsatta områden
  • Uthållighet för befintliga församlingar
  • För de barn vi möter i våra verksamheter, som ofta är utsatta på olika sätt
  • Om ett slut på våldspiralen i dessa områden

Tacka för:

  • Människor fortsätter att komma till tro och döps i Husbykyrkan
  • Läxhjälpen som startats i Husbykyrkan för mellanstadiebarn

Vecka 4 - januari 2022