Om lärjungaskap och en inbjudan till det verkliga livet

I mina tjänster funderar jag mycket på vad som skapar lärjungar, och inte bara trogna församlingsmedlemmar. Jag tror inte att det finns någon magisk nyckel, om det bara fanns en metod eller ett sätt att forma lärjungar hade vi hittat det för länge sen. Men, jag tror att det i en tid av identitetssökande och jakten på självförverkligande någonstans behöver börja med en inbjudan till det verkliga livet.

Jag heter Jenny Jonsson och har förmånen att samordna EFKs praktikant program StepOut samt ha ytterligare tjänst på EFKs Sverigekontor där jag får jobba med processen Måla drömmen ung. Två väldigt olika tjänster där jag får stå både i det internationella sammantaget och det svenska, samtidigt som båda tjänsterna kretsar kring just unga och att på något sätt få växa i tron och lärjungaskapet. För några månader sen ringde en Dagen-reporter till mig och frågade: ”hur kommer det sig att just du har stannat kvar i tron in i ung vuxen ålder?” Jag kände genast att jag ville peka på hundra faktorer och inte minst på hur Gud på något omistlig sätt lett mig vidare från det ena till det andra och styrt bort mig från sammanhang som hade fått mig att gå åt helt andra håll. Men istället så kände jag att om jag tydligt skulle peka på en sak som skulle få plats i en Dagen-arktikel, då är det mentorskap som är svaret.

Mentorskap har kanske inte varit avgörande för att jag ska ha en tro, men det har varit absolut nödvändigt för att min resa med Jesus ska gå vidare och djupare, att mitt lärjungaskap ska vara aktivt och inte passivt, att det är något som jag vet att jag vill leva i livet ut. Poängen med mentorskap är inte att ha en livschoach som ska hjälpa mig att nå min fulla potential. Poängen är att det finns någon där, en verklig människa av kött och blod (och inte bara en YouTube-predikant) som gått med Jesus kanske en 10år längre än mig och som bjuder in mig till sitt liv och visar på att det går att följa Gud under nästa livssträcka också. Dessa mentorer har för mig varit otroligt viktiga, men aldrig perfekta. De har bjudit in mig att se kaoset när småbarnen vägrar gå och lägga sig och när det än en gång blir frysta köttbullar och makaroner till middag, och sedan samtidigt har de visat på hur Jesus på något fantastiskt sätt får vara det viktigaste mitt i allt detta. Och, inte nog med det, så har de på något sätt mitt i allt livskaos hittat tid för mig, för samtal om högt och lågt, om livet med Gud och allt annat som det rymmer.

I mina tjänster funderar jag mycket på vad som skapar lärjungar, och inte bara trogna församlingsmedlemmar. Jag tror inte att det finns någon magisk nyckel, om det bara fanns en metod eller ett sätt att forma lärjungar hade vi hittat det för länge sen. Men, jag tror att det i en tid av identitetssökande och jakten på självförverkligande någonstans behöver börja med en inbjudan till det verkliga livet. För jag tror inte att nästa generation nöjer sig med klyschor eller enkla svar, någonstans längtar man efter det som är genuint, det som känns på riktigt. Helt enkelt det verkliga livet i Kristus, och vem kan gestalta det bättre än just du?

 

//Jenny Jonsson
Projektsamordnare StepOut & processtödjare för ”Måla drömmen ung”

Be gärna för:

  • Nästa generation lärjungar
  • Att Måla drömmen ung får bli en katalysator för oss som rörelse att forma nästa generation, att Andens vägledning får dra processen framåt
  • För de unga vuxna som ansökt eller fundera på att söka till StepOut (ansökningsperiod förlängd till 9 maj)
  • För genuina möten och relationer, både i kulturutbyte och här hemma i våra församlingar i Sverige