Bakom rubrikerna om skjutningar gråter Gud med oss

Nyligen var det en skjutning i vårt område. Mitt på torget kl. 19.00 en vardagskväll skottskadades två unga personer, varav ett barn. Fönsterrutan till den lilla kyrkolokal vi hyr träffades av minst ett skott och krossades.

Det är inte första gången som vår församling berörts av hur hårt livet i ett av Sveriges 23 särskilt utsatta områden kan vara.

För två-tre år sedan brann pizzerian bredvid oss i ett riktat attentat. Våra lokaler blev rökskadade. För omkring sex år sedan fick församlingsmedlemmar ducka när skottlossning dånade utanför fönsterna på ett församlingsmöte.

Jesu kärlek ger sann frihet

Jag tror att Guds fadershjärta blöder för våra särskilt utsatta områden. ”När han såg folkskarorna förbarmade han sig över dem, för de var härjade och hjälplösa som får utan herde. Och han sade till sina lärjungar: Skörden är stor men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han skickar ut arbetare till sin skörd”. Matt. 9:36-38

På vår nu sönderskjutna ruta stod det: ”Älskad, Förlåten, Fri”. Det tror jag är nyckelord för vårt land och inte minst för våra särskilt utsatta områden. När Jesu kärlek drabbar en människa och hon får ta emot Hans dyrköpta förlåtelse upplever hon sann frihet. ”Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare”. (Rom. 5:8)

Det saliga bytet att gå från skuld och skam till förlåtelse och frihet kan stoppa vilken våldsspiral som helst. Där hämnden tidigare var självklar, kan nu förlåtelsens sång sjungas. Mellan gäng, mellan olika kulturer och klaner, mellan ung och gammal.

Låt oss be och arbeta för detta, för:”Men hur skulle de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur skulle de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur skulle de kunna höra, om ingen predikar?” (Rom. 10:14)

/ Joanna Simonsson, pastor i Brokyrkan i Borås
Texten är hämtad från bibelreflektionen i senaste numret av Direkt.

Be för

  • vårt land och de städer som upplvet skjutningar mellan gäng och kriminella senaste tiden
  • om kraft och välsignelse över församlingarna i våra utsatta områden
  • om arbetare till dessa områden för att vara salt och ljus

Tack för:

  • att Jesus älskar oss, förlåtit oss och gjort oss fria

Vecka 42 - oktober 2022
Psst! Vill du läsa hela tidningen så hittar du den online här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Evangeliska Frikyrkan

Åstadalsvägen 2A, 702 21 Örebro
Box 1624, 701 16 Örebro
019 - 16 76 00
info@efk.se

Plusgiro: 900403-7
Bankgiro: 900-4037

EFK
Barnhjälpen
Ge för livet
StepOut
Torpkonferensen