Bön för Ukraina

"Hämta nu styrka hos Herren, av hans oerhörda kraft" (Ef 6:10), är det bibelord som våra ukrainska syskon skickar som hälsning till oss som är med i European Baptist Federation. Mitt i krigets fasor har de blicken fäst på Jesus.

Nu har det gått tio månader sedan Rysslands invasion av Ukraina intensifierades och kriget var ett faktum. Läget fortsätter att vara svårt. En FN-rapport från 19 december visar att 17,7 miljoner människor befinner sig i nöd till följd av kriget. Drygt 5,5 miljoner människor är på flykt inom landet och ytterligare 7,8 miljoner har flytt till andra europeiska länder. Vi nås varje dag i nyhetsflödet av hemska berättelser om krigets konsekvenser i Ukraina.

Mitt bland nödrop och ruiner finns också berättelser om Guds omsorg och nåd. De lokala kyrkorna i Ukraina fortsätter att tjäna sin omgivning och människor samlas för tillbedjan och lovsång. European Baptist Federation, som förmedlade vår katastrofinsamling till Ukraina i våras, rapporterade i november att det genomförts 2 300 dop inom den ukrainska baptistunionen under hösten, och 15 000 människor har börjat gå till kyrkan. Pastorer utrustas för att kunna betjäna militärer och civila både i Ukraina och de som flytt till närliggande länder. En församling har, tillsammans med lokala bönder, distribuerat 15 ton potatis till Donbas-regionen, och en annan församling har sen krigets start bakat bröd till en ort utan matbutik. Man har hittills kunnat förmedla 229 generatorer till församlingar som nu kan betjäna människor med värme och hopp i kyrkornas lokaler.

Mitt i krigets verklighet kan vi ana hur Gud rör sig med värme och kärlek. Denna vecka vill vi fortsätta be för situationen i Ukraina, och om fred.

Tacka för:

  • Guds nåd och omsorg om de som är drabbade av kriget
  • de som har mött Jesus under de senaste månaderna
  • alla församlingar som på olika sätt hjälper och betjänar sin lokala ort

Be för:

  • fred, förlåtelse och försoning mellan Ukraina och Ryssland
  • beskydd för de som bor där strider råder
  • det ukrainska folket som är mitt i en hård och kall vinter

 

Vecka 2 - januari 2023
Tack för att du är med och ber!

Här kan du läsa mer om EFKs församlingar och responsen på kriget i Ukraina.

Evangeliska Frikyrkan

Åstadalsvägen 2A, 702 21 Örebro
Box 1624, 701 16 Örebro
019 - 16 76 00
info@efk.se

Plusgiro: 900403-7
Bankgiro: 900-4037

EFK
Barnhjälpen
Ge för livet
StepOut
Torpkonferensen